Devrim KARTAL

Her yıl 17 Şubat'ta kutlanan Dünya Kediler Günü, kedilerin insan hayatındaki benzersiz yerine dikkat çekmek ve onların korunması ile refahının önemini vurgulamak amacıyla dünya çapında özel bir gündür. 2002 yılında Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) ve diğer hayvan hakları grupları tarafından başlatılan bu kutlama, evcil hayvan olarak kedilerin ve sokak kedilerinin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine yönelik farkındalığı artırmayı hedefler.

DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Şubat ayının Kova burcu ayı olması, burç özelliklerinin kedilere benzetilmesi, Romen rakamlarıyla yazılan 17 sayısının anlamlı olması ve İtalyan folkloründeki kedilerin ve cadıların ayı olan şubatın etkisiyle 17 Şubat tarihi seçildi. Bu tarih, İtalya'dan başlayarak birçok Avrupa ülkesine yayılarak Dünya Kediler Günü halini aldı.

DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NASIL KUTLANIR?

Dünya Kediler Günü'nde, kedilere yönelik sevgi ve takdirin yanı sıra, onların karşılaştığı sorunlara ve ihtiyaçlarına dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu etkinlikler arasında, kedi sahiplenme kampanyaları, kedi sağlığı ve bakımı üzerine eğitim seminerleri, sanat sergileri ve sosyal medya üzerinden bilinçlendirme kampanyaları yer alır. Ayrıca, kedi sahipleri bu özel günü, kedilerine ekstra ilgi ve sevgi göstererek, onlar için özel lezzetler ve oyuncaklar hazırlayarak kutlarlar.

Türkiye, evde kedi besleme sıralamasında dünya genelinde 11. sırada yer almaktadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 19'u evde kedi beslemektedir. İstanbul ise dünyada "kediler şehri" olarak anılan en büyük kentlerden birisidir.

Bu özel gün, aynı zamanda, toplumun sokak kedilerine karşı duyarlılığını artırma ve kedi sahiplenme konusunda bilincin yükseltilmesine katkıda bulunur. Dünya Kediler Günü, kedilerin yaşamlarını iyileştirmek ve onlara daha iyi bir gelecek sağlamak için toplumun bir araya geldiği, kedilere karşı sevgi ve sorumluluk duygusunun pekiştirildiği bir gün olarak önem taşır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 19 Mayıs Jestİ: Otobüsler Ücretsiz Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 19 Mayıs Jestİ: Otobüsler Ücretsiz

Kediler, sevgi, neşe ve huzur getirdikleri hayatlarımızda özel bir yere sahiptirler. Dünya Kediler Günü, bu muhteşem yaratıkların hayatımızdaki yerini kutlamak ve onlara hak ettikleri saygı ve özeni göstermek için mükemmel bir fırsattır.

Editör: Devrim Kartal