ABD’de Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılmasına karar verildi. Vermont Bölge Mahkemesi, gözaltının anayasa ihlali olduğuna hükmederek Öztürk’ün derhal tahliyesini kararlaştırdı.
Yargıç: "Tutuklamanın gerekçesi anayasal sorun teşkil ediyor"
ABD’nin Vermont eyaletindeki Federal Mahkeme, 25 Mart’ta ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi) tarafından gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Yargıç William Sessions, Öztürk’ün tutuklanmasının ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğünü güvence altına alan Birinci Değişikliği ve usule uygun yargılama hakkını tanıyan Beşinci Değişikliği ihlal ettiğini vurguladı. Sessions, “Gözaltında tutulmasının devam etmesi mümkün değil” dedi.
Yargıç, Öztürk’ün geçen yıl öğrenci gazetesinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştiren yazısı dışında herhangi bir delil sunulmadığını belirterek, “Şiddet çağrısı, suç bağlantısı ya da tehdit yok. Sadece düşüncesini ifade etti. Bu yazının tutuklama gerekçesi yapılması ciddi bir anayasal sorun teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
Sağlık riski ve avukatlardan itiraz
Mahkemeye sunulan raporlarda, Öztürk’ün Louisiana’daki ICE gözaltı merkezinde 12 kez astım krizi geçirdiği ve sağlık hizmetine erişemediği belirtildi. Duruşma esnasında kriz yeniden tetiklenince, doktoru da sağlık risklerinin ciddiyetine dikkat çekti. Öztürk’ün avukatları, bu durumun gözaltı sürecinde ciddi hak ihlallerine neden olduğunu kaydederek, acil tahliye talebinde bulundu.
Üniversite yönetiminden destek geldi
Tufts Üniversitesi Başkanı Sunil Kumar da mahkemeye sunduğu yazılı ifadede Öztürk’ü savunarak, "Tutuklanmasını gerektirecek herhangi bir faaliyet içinde bulunduğuna dair elimizde bilgi yok" dedi. Üniversite yönetimi, Öztürk’e serbest bırakılması durumunda barınma ve akademik destek sağlayacağını bildirdi.
Yetki tartışmaları ve davadaki son durum
Öztürk’ün tutukluluğu, Massachusetts, Louisiana ve Vermont arasında yetki karmaşasına neden oldu. Yargıç Sessions, Öztürk’ün Vermont’a transfer edilmesine hükmetti. Trump yönetiminin bu karara yaptığı itiraz temyiz mahkemesi tarafından reddedildi.
Öztürk hakkında açılan davanın bir sonraki duruşması 22 Mayıs’ta görülecek. Mahkeme, tutuklamanın anayasal olup olmadığını bu duruşmada değerlendirecek. Bu süreçte Öztürk, Somerville, Massachusetts’teki evine dönecek ve yargılamayı serbest şekilde takip edebilecek.
Ne Olmuştu?
Rümeysa Öztürk, 25 Mart’ta Boston’da evinin yakınında ICE ajanları tarafından gözaltına alınmıştı. Fulbright bursiyeri ve Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Öztürk, Filistin yanlısı bir köşe yazısı nedeniyle “Hamas’a destek” şüphesiyle Louisiana’daki ICE İşlem Merkezi’ne gönderilmişti. Üniversite gazetesi için kaleme alınan yazıda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları eleştirilmiş ve okul yönetiminin İsrail ile ilişkilerini kesmesi talep edilmişti.