Antartika’nın 192 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle en büyük buzullarından, küresel deniz seviyesi yükselişinin yüzde 4’ünde sorumlu tutulan Thwaites, yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisindeki araştırmada basınçlı deniz suyunun yoğun bir erimeye neden olduğu ve bu durumun buzulun alt kısmını her yıl 20 metre eritebileceği vurgulandı.

AA’ya konuşan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, buzulun ABD’nin Florida eyaleti büyüklüğünde, Britanya’nın toplamından büyük olduğunu söyledi.

Özsoy, “Mevcut erime hızı devam ederse, 2100’e kadar deniz seviyesinde 65 santimetre yükselme bekleniyor. Bu bile ciddi sonuçlara yol açacak. Ancak bu tahminler kesin değildir ve birçok faktöre bağlıdır. İklim değişikliğinin hızı ve şiddeti, buzulların tepkisi ve insanların uyum çabaları gibi faktörler deniz seviyesinde ne kadarlık bir yükselme olacağını etkileyecek” dedi.

Akdeniz'de Tarım Yolları Yenileniyor Akdeniz'de Tarım Yolları Yenileniyor

Bilim insanlarının deniz seviyesinin yükselmesine karşı uyum politikaları önerdiklerini aktaran Özsoy, bu öneriler arasında deniz duvarları inşa etmek, kıyı şeridini yükseltmek, su kaynaklarını korumak, tarımsal üretimde tuza dayanıklı ürünler yetiştirmek ve göç planları yapmak gibi önlemler bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi