İnsan beyni, diğer organlara kıyasla çok yüksek oranda enerji talep ediyor. Öyle ki, vücudun toplam enerjisinin yüzde 30 ila 40’ını harcadığı için en yüksek oranda enerji talep eden organlardan biri. Diğer türlerle karşılaştırıldığında da, metabolizmaya oranla en yüksek oranda enerji talep eden organlardan biri olarak öne çıkıyor.

DAHA BÜYÜK DİYE Mİ, BAZI BÖLGELER DAHA ÇOK TALEP EDİYOR DİYE Mİ?

Münih Teknik Üniversitesi'den araştırmacılar da, bu yüksek enerji talebinin insan beyninin fiziksel olarak büyük bir organ olmasından mı yoksa beyinde belirli faaliyetleri yöneten bölgelerin özellikle daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasından mı kaynaklandığını inceledi.

Avrupa Araştırma Konseyi'nin (European Research Council) çatısı altında yapılan araştırmada, öğrenme ve bellek gibi uzun süreli sinir sistemi aktivitelerini oluşturan 'nöromodülatör' adlı kimyasallar incelendi.

BİLİŞSELLİK, NÖROMODÜLATÖR FAALİYETLERİNDE GİZLİ

"İnsan beyninin evrimi ve bilişsellik adına enerji maliyeti yüksek bir nöromodülatör mimarisi" başlıklı makalede, insanların kavrayış becerisinin sadece beynin daha büyük olmasından kaynaklanmadığını tespit etti. Araştırmaya göre bilme yetisi, özellikle de yavaş hareket eden nöromodülatör ağlarının gelişimi sayesinde ortaya çıkıyor.

BİLİŞSELLİK, DUYU -MOTOR BÖLGELERİNDEN YÜZDE 67 DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYOR

Araştırmada, çok modlu beyin görüntüleme sistemleri kullanılarak beyne giden enerjinin hangi bölgelere nasıl dağıtıldığı incelendi. Bu incelemede, beyinde evrimsel olarak genişlemiş olan bölgelerdeki sinyal rotalarının duyu-motor bölgelerden yüzde 67 oranında daha yüksek enerji talep ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, "Bulgularımızın gösterdiğine göre, nöromodülatör faaliyeti baskın bir biçimde okumak veya hafıza işlemek gibi bilişsel fonksiyonlarla ilgili. Bu çalışma, beyin büyüklüğünün artmasının yanı sıra nöromodülatör faaliyetlerin de artmasının, insan beyninin evriminin kritik bir parçası olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK ENERJİ HANGİ FAALİYETLERDE KULLANILIYOR?

Araştırmaya göre, insan beyni en çok enerjiyi okumak, bildirimsel bellek oluşturmak ve bilişsel engelleme (zihnin eldeki görev/süreçle ilgisi olmayan uyaranları görmezden gelme yeteneği) için kullanıyor.

Yapay Akciğerle Nefes Alıyor: "Akciğerimi Yanımda Taşıyorum" Yapay Akciğerle Nefes Alıyor: "Akciğerimi Yanımda Taşıyorum"

beyin.jpg

Bu üç aktiviteden sonra en çok enerji harcanan alanlar ise duygu, kısa süreli hafıza, ödüllendirme ve görsel dikkat.

Kaynak: Haber Merkezi