Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından organize edilen 'Ahilikten Aleviliğe Ahlak Kuralları ve İnsan Sevgisi' konulu panel gerçekleşti. Mersin Cemevi'nde gerçekleşen panelde Prof. Dr. Cengiz Güleç ve Siyaset Bilimci Düşünür Ahmet Akgül'ün konuşmacı olarak katıldı.

HABER: Hayrettin ACAR

'Gelenek ve göreneklerimizi terk etmedik'

Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, 'Hepinizi böyle bir arada görmek onurdur. Sevinçliyiz çünkü yan yana birlikte bir konuyu konuşmak için bir cemevinin çatısı altında buluşabiliyoruz. Yaşadığımız topraklarda yüzlerce yıldır inanç ve yaşam tarzından dolayı hep ötekileştirilip, sürgün, kırım ve kıyımdan geçtik. Ama her ne yapıldıysa da gelenek ve göreneklerimizi terk etmedik. İkrar verdiğimiz pirimizden vazgeçmedik' dedi.

'Birlikteliği ve dostluğu savunduk'

Birlikte yaşayan farklı inanç mensuplarıyız diyen Kılavuz, 'Birlikteliği ve dostluğu savunarak, barış içinde yüzyıllardır bu topraklarda yaşamaya çalışıyoruz. İnancımızı bu toprakların yaşayışında dürüstlük, insana hizmet ve faziletli bir yaşam olarak görüyoruz' ifadelerini kullandı.

'Burda herkes ev sahibi'

Ahmet Ercan Uyardı: “7.3 Büyüklüğünde Deprem Olabilir” Ahmet Ercan Uyardı: “7.3 Büyüklüğünde Deprem Olabilir”

Panel moderatörü Mustafa Güler, 'Anadolu'da kültürler üzerine inançlar üzerine büyük kavgalar oldu. Ayrışmalar oldu. Çatışmalar oldu ama biz istiyoruz ki burası bize yurt olsun. Burada herkes ev sahibi. Burada kiracı yok. Kimse bir yere gitmeyecek ve biz burada birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Öğrenmek için de tanış olacağız. Tanıyacağız, ortak kültürümüz olarak da birlikte yaşamayı Anadolu'yu yeniden çok daha verimli, çok daha zengin, çok daha dünyaya örnek olabilecek bir vatan kılmak için çalışacağız' dedi.

'İnsanların iki temel kutsalı var'

İnsanların iki temel kutsalı vardır diyen Güler, 'Biri inancıdır, biri kimliğidir. Bu kendine aittir. Kabule dayanır. Bu ona aittir, ona ait kalmalı. Tartışmaya açılmamalı. Tartışılmamalı. Kabul edilmeli ve kabul edildiğinde kendisine teslim edilmelidir. Bundan sonraki yol birlikte yeni bir inşa, Anadolu'nun yeniden inşa edilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yeniden şekillendirerek birlikte yaşanır bir yoldan geçiyor. O bakımdan aslında bugünkü panelin çok önemli bir başlangıcı var. Yani tanış olmak bir meseleye iki farklı pencereden iki yazarlarımız ile bakmak önemli' dedi.

Editör: Haber Merkezi