Tuğçe Dokumacı

ÇİFTÇİLERİ VURAN TEHLİKE!

 Oya, “Çukurova’nın tamamı bu böcekle kaplandı. Bin dönüm biber tarlası yok oldu. Bu nedenle bakımını bıraktık. Benim gibi hâlâ biber tarlasını kurtarmak için çalışan insanlada pes etti. Mevcut biber tarlalarının yüzde 80’ni zarar gördü. Şu anki girdilerle toplamda 1 milyon lira masrafım var ama artık pes ettim,” dedi.

Tanımadıkları bir böcekle karşı karşıya kalan Yeşiltepe, Adalar, Aliağa ve Araplar köyü çiftçilerin başı bir böcek ile belada. Hiçbir çözüm bulamayan çiftçiler zararlarını kim? ve nasıl? karşılayacaklarını bilmiyor.  Yeşiltepe köyünde çiftçilik yapan İbrahim Oya, şöyle  konuştu. “ bu zararlının erginlerinin gözle görünür, ancak ergin olmayanların gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu vurguladı. “İsmini daha net bilmediğimiz böceğe ilaç bile fayda etmiyor. 1-2 aydır masraf yapıyorum ama hâlâ bu böceğin tamamen yok olması için bir çözüm üretilmiş değil. Bölgemizde toplamda 100 dönümlük alan yok oldu. Biber fidanları duruyor ama biberler yok. Bu böcek narenciyeleri de etkiledi,” diye ekledi.

Yeşiltepe Mahallesi’nde yaklaşık 300 ile 1000  dönüm arasında biber tarlasının bu böcek tarafından istila edildiği tahmin etiğini ifade eden Oya  “Zararlı yalnızca biberleri değil, aynı zamanda narenciye ağaçlarını da etkileyerek bitkilerin görünümünü ciddi şekilde değiştirdi.”  İfade ederek, “Normal bir biber formu ile bu zararlı tarafından etkilenen bitkilerin formu çok farklı. Bazı çiftçiler, bu böceğin saman akarı olduğunu belirtse de, ziraatçılardan alınan önerilen ilaçlar dahi bitkileri geri getiremedi” dedi.

İLAÇLI ÜRÜNLER YEMEK ZORUNDA KALDIK

“Böcekten zarar gören biber ve patlıcanlar, şu an piyasada yenecek durumda değil” diyen Oya, “Çünkü böcekten zarar gören bitkileri geri getirmek için yaptığımız ilaçlamalar 15-20 gün üzerinde kalıyor.  Ancak o bitkiler toplanıyor ve yine de insanlara yediriliyor,” diye uyarıda bulundu.  Oya, bu durumun, tüketiciler için sağlık açısından büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Kalıntı her zaman var. Şu an insanlar ilaçlı ürün yiyorlar,” diyerek endişelerini dile getirdi.

Özellikle fasulye gibi diğer ürünlerin bu böceği kurutma konusunda etkisiz kaldığını belirten Oya, çiftçilerin bu durumdan oldukça tedirgin olduğunu vurguladı. Böcek tehdidi, yerel tarımı büyük ölçüde olumsuz etkileyerek, çiftçilerin gelecek yıllara yönelik planlarını da sekteye uğratıyor. Uzmanların bu durumla ilgili bir çözüm bulması ve çiftçilere destek olması bekleniyor. Yeşiltepe Mahallesi’nin çiftçileri, bu zararlının etkilerinden kurtulabilmek için acil çözüm önerileri ve destek arayışında.

DIŞARIDAN ÜRÜN GELMEYE BAŞLADI

İbrahim Oya, böcekten kaynaklı sebze ve meyve tarlalarının yok olduğunu belirterek, “Bizim dışarıya biber gönderdiğimiz iller şimdi kendileri bize göndermeye başladı. Tarsus’a artık dışarıdan ürün geliyor. Denetleyen yok. Bu böcek neden bu meyve ve sebzeleri yok ediyor? Ürünün suyunu çekiyor. Suyu çekilen ürün satılır mı? Kimse bu konuda köylüleri uyarmıyor,” diye ekledi.

Mersin Spor Fenerbahçe'nin Önünde Liderliğe Ortak Mersin Spor Fenerbahçe'nin Önünde Liderliğe Ortak

Çiftçiler, yaşanan bu krizin çözülmesi için yetkililerden acil destek bekliyor. Üreticilerin, karşılaştıkları bu büyük tehdit karşısında yalnız bırakılmamaları ve sağlıklı ürünler üretebilmeleri için gerekli adımların atılması gerekmektedir. Tarsus’un tarım geleceği, bu sorunların çözümüyle yeniden güvence altına alınabilir.Çi̇ftçi̇leri̇ Vuran Tehli̇ke!4

Kaynak: Tuğçe Dokumacı