Uzmanlar tulum peynirinin protein ve vitamin değeri yüksek gıda maddeleri arasında yer almasından dolayı şifa kaynağı olduğunu belirtti. Aşırıya kaçmadan belirli miktarda tüketilen tulum peynirinin sağlık açısından faydalı olduğunu açıklayan uzmanlar şu bilgilere yer verdiler:

“Tulum peyniri yüksek besin değeri sayesinde insan vücudu için tam anlamıyla bir şifa deposu. Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketilebilir. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir. B grubu vitaminleri yüksek oranda içeren tulum peyniri, kansızlık hastalığının doğal çözümlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Bu sebeple beslenme uzmanları, kan değeri düşük olan kişilere tulum peyniri tüketmelerini önerilmektedir. Tulum peyniri, bağırsakların kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayarak sindirim sisteminin çalışmasını düzenlemektedir. Kahvaltılar da belirli oranlarda tüketeceğiniz tulum peyniri, gün içinde bağırsaklarınızın aktif çalışmasını sağlayacaktır. Sindirim sorunu yaşayan kişilerin belirli oranlarda tulum peyniri tüketerek bu sindirim problemlerini rahatlıkla atlatabilirler. Tulum peyniri, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmektedir.”

Topuz ve Atkuyruğuna Dikkat: “Kelleşebilirsiniz” Topuz ve Atkuyruğuna Dikkat: “Kelleşebilirsiniz”

Tulum peyniri nasıl yapılır?

Eşsiz bir aromaya sahip olan tulum peyniri, Erzincan, Tunceli, Konya, Bingöl, Elâzığ ve Erzurum gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üretilen bir süt ürünüdür. Tulum peynirinin yapım aşaması, sabır ve özen gerekmektedir.
Türkiye’nin verimli bölgelerinde beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, mayalanıp bir süre bekletilmektedir. Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor. Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve özel tuzla tatlandırılıyor. Daha sonra temiz ve büyük torbalara basılmasının ardından torbaların ağız kısmının dikiliyor. 10 günlük bekleme süresinin ardından torbaların içindeki tulum peyniri alınır ve peynir için hazırlanan hayvan derisine ya da bidona yerleştirilir. Kıl keçisi tulumunda bekletilen peynir, tam anlamıyla tulum peyniridir ve Erzincan yöresinde genellikle bu yöntem ile üretilmektedir.

Kaynak: İmece Gazetesi