TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Bileşenleri bir araya gelerek süreç hakkında bilgiler paylaştı ve bu genişletmenin Mersin adına oluşacak ciddi zararları yeniden gündeme getirerek bütün yasal yollarının kapatıldığı vurgusu yapıldı.
WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.15.25 (1)
MIP’nin Mersin Limanı’nı genişletmesi projesi yeniden Mersin gündemine getirildi. Yaklaşık 3 yıldır sürdürülen bu mücadele, Atatürk Parkı’nı yok sayan MIP ile Mersin’e sahip çıkan kişi ve kurumlar arasında adeta savaşa dönüşmüş durumda. Davalık olan bu konu, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu(İKK) Bileşenleri tarafından tekrardan gündeme geldi. İKK tarafından yayınlanan açıklamada, “Mersine ait olan bir Limanın Kiracı firması ile girmiş olduğumuz dava süreçleri maddi bedel ödenerek alınan bilirkişi raporları ve hızlı bir şekilde verilen üst mahkeme kararları ile bütün yasal yollarımız kapatılmıştır” ifadelerine yer verildi. 


“DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLDAN DÖNÜLMELİ”
İKK üyeleri, bir basın açıklaması yayınlayarak yıllardır sürdürülen mücadeleyi anlattı ve “MIP’nin oluşturmaya çalıştığı ve hiçbir kent ve toplum yararını temel almayan bu tür ‘aklanma’ çalışmalarına kentlilerin liman genişleme faaliyetlerin olumsuzlukları biliyor olmasına karşı kayıtsız kalmalarına ve eşlik etmelerini hezeyan içerisinde bulduğumuzu ve kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunarak dönüşü olmayan bir yoldan dönülmesini tekrardan yineliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tarsus Sağanak Yağmurda Sular Altında Kaldı Tarsus Sağanak Yağmurda Sular Altında Kaldı

WhatsApp Image 2023-11-21 at 17.15.25

Yapılan açıklamada şöyle devam edildi;
“TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak 22/06/2020 tarihinden bu tarafa Mersine ait olan bir Limanın Kiracı firması ile girmiş olduğumuz dava süreçleri maddi bedel ödenerek alınan bilirkişi raporları ve hızlı bir şekilde verilen üst mahkeme kararları ile bütün yasal yollarımız kapatılmıştır. Bizler biliyoruz ki söz konusu proje yapıldığı zaman kentimizin beklediği ana konteynır limanı yapılmayacak. Bizler biliyoruz ki söz konusu proje yapıldığı zaman kentin en önemli kamusal yeşil alanı olan Atatürk parkımızda ses ve görüntü kirliliğinden dolayı insanlar vakit geçiremeyecek. Bizler biliyoruz ki söz konusu genişleme projesi faaliyete geçtiği zaman Mersin Körfezinin belirli bir bölümü doğal habitatını kaybedip biyoçeşitlilik yönüyle önemli değişiklikler ve kayıplar verecektir. Bizler biliyoruz ki söz konusu proje yapılmaya başlandığı an hem Atatürk parkından hem de limanın kuzeyinde kenti girişi özel proje alanları limanın baskısına maruz kalacak ve gelecekte bu bölgelerde kentten ayrışıp liman statüsüne girme potansiyeli içerecektir. Bizler biliyoruz ki söz konusu proje yapıldığı zaman kentte imar planlarında yer tespiti yapılan lojistik bölgeler ve depolama alanlarının hiçbir işlevi kalmayacak. Belirli sosyal etkinlikler düzenleyerek ya da paydaş kurumlar ile gösterilmeye çalışılan dayanışma görüntüleri ile MIP’nin toplum nezdindeki imajının düzeltmeye yönelik çalışmalar içerisinde olup ‘sosyal aklanma’ ya da ‘yeşil aklanma’ stratejileri içerisinde faaliyetler sürdürdüklerinin farkındayız. MIP’nin oluşturmaya çalıştığı ve hiçbir kent ve toplum yararını temel almayan bu tür ‘aklanma’ çalışmalarına kentlilerin liman genişleme faaliyetlerin olumsuzlukları biliyor olmasına karşı kayıtsız kalmalarına ve eşlik etmelerini hezeyan içerisinde bulduğumuzu ve kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunarak dönüşü olmayan bir yoldan dönülmesini tekrardan yineliyoruz.”

Editör: Seren Sabuncu