CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tarımın temel sorunlarından birinin üretim planlaması eksikliği olduğunu belirterek, "İklim değişikliği ve su krizine rağmen yönlendirme yapılmıyor, çiftçi kaderine terk ediliyor" dedi. Gürer, Niğde'de çiftçilerle yaptığı görüşmelerde, üreticilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
Üretim Tercihleri ve Planlama Eksikliği
Çiftçilerin üretim tercihlerine bakıldığında, yüzde 74’ünün alıştığı ürünü, yüzde 30’unun satışı hızlı olan ürünü ektiğini, yüzde 30’unun ise daha iyi kazanç sağlayacağını düşündüğü ürünü tercih ettiğini söyleyen Gürer, "Su sorunu ve iklim risklerini dikkate alan çiftçi oranı ise oldukça sınırlı" diye konuştu. Gürer, tarımda üretim deseninin çiftçinin kendi tercihine bırakılmasının, arz-talep dengesizliklerine ve ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı.
TARSİM Sigortasında Yapısal Değişim Şart
Gürer, iklim değişikliğinin etkilerinin artmasına rağmen TARSİM sigorta sisteminin yetersiz kaldığını ifade ederek, "TARSİM’de prim destek oranlarının artırılması için kanun teklifi verdim. Çiftçilerin büyük kısmı TARSİM sigortasını ya yaptıramıyor ya da ağır şartlar nedeniyle zarar görüyor. Üretici, TARSİM’in adeta ürün ortağı gibi davrandığını belirtiyor" dedi. TARSİM'in don gibi afetleri daha kapsayıcı şekilde güvence altına alacak yeni bir yapıya kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
Çiftçilerin Artan Maliyetleri ve Zorlaşan Hayvancılık
Bölgedeki üreticilerin yaşadığı sorunları da dile getiren Gürer, artan girdi maliyetleri ve su sıkıntısının tarımı ve hayvancılığı ciddi şekilde zorlaştırdığını söyledi. Üretici Atakan Dündar ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi:
“Kuraklık nedeniyle bir yıl arpa, bir yıl buğday ekiyoruz ama masrafları karşılayamıyoruz. Arpayı 6 liraya satıp, tohumunu 15 liradan almak zorunda kaldık. Bir saatlik suya geçen yıl 500 lira ödedik; bu yıl su fiyatı daha da artacak. TARSİM primleri çok yüksek, don gibi afetleri de kapsamıyor.”
Dündar ayrıca hayvancılıkta da ciddi gerilemeler yaşandığını belirterek, "Çoban bulamıyoruz, orman alanlarına hayvan sokamıyoruz. Artık köyümüzde keçi kalmadı" dedi.
Tarımda Uzman Desteği Şart
Gürer, çiftçilerin doğru üretim tercihlerine yönlendirilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bölgelerde detaylı araştırmalar yapması gerektiğini vurgulayarak, “Hangi bölgede hangi ürün daha verimli olur, nasıl daha az maliyetle üretim yapılır gibi konularda çiftçiye aktif destek verilmesi şart. Uzman desteği büyük işletmelere değil, tüm çiftçilere yaygınlaştırılmalı” ifadelerini kullandı.