TÜİK, Turizm İstatistiklerinde Revizyon Yaptı TÜİK, Turizm İstatistiklerinde Revizyon Yaptı

HABER: Derya ÖZGÜR

Özgür Çocuk Parkı'nda Kamu emekçileri ve emekliler bir araya geldi. KESK sözcüsü Doğan, TÜİK'in iktidar politikaları doğrultusunda oranlar açıkladığını savunarak 'Yıllardır bu üçlü aynı oyunu oynuyor. Yandaş Konfederasyon, enflasyonun altındaki maaş artış oranlarına imza atıyor. TÜİK, her altı ayda bir iktidarın ekonomi politikalarına uygun oranlar açıklayarak gerçek enflasyonu gizliyor ve iktidar TÜİK verilerine göre enflasyon farkını vererek lütfedercesine artış oranı açıklıyor!' dedi. Doğan, TÜİK'in sahte rakamlardan ibaret veriler sunduğunu ve maaş zammının reel gelirin erimesi, yoksulluğun artması anlamına geldiğini ifade etti.

20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçtiğini ve en düşük kamu emekçisi maaşı bugün gelindiği noktada asgari ücret seviyesine indiğini vurgulayan Doğan, 'Sadece bir yıl önce yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün yoksulluk sınırının üçte birine kadar inmiştir' dedi.

Yapılan açıklamada, 3 Ocak'ta enflasyon rakamları açıklandığında TÜİK'e göre enflasyon aylık yüzde 1.18 iken altı aylık yüzde 15.4 ve yıllık yüzde 64.27 olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre emekçilerin ve halkın temel harcama kalemi olan gıdada resmi enflasyonun yıllık yüzde 77.87'ye, kira-konut enflasyonunun ise yüzde 79.83'e ulaştığı söylendi.

'İbretlik bir iktidar ve yandaş sendikacılık ile karşı karşıyayız'

İktidarın kamu emekçilerinin ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılmasına ilişkin açıklama yapan Doğan, 'Büyük tepki üzerine daha 24 saat geçmeden artış %30 olarak revize edildi. Sanki %25'i söyleyen muhalefetmiş gibi kendileri çalıp kendileri oynadı. İbretlik bir iktidar ve yandaş sendikacılık ile karşı karşıyayız. 6,5 milyon kamu emekçisi ve emekli, yandaş konfederasyonların ve iktidarın sahte enflasyon rakamlarını bir kuruş aşmayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) mutabakatlarının bedelini yıllardır ödemeye devam etmektedir' diye konuştu.

'TÜİK rakamları yalan'

İktidarın açıklamalarının ve Cumhurbaşkanı'nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret olduğunu vurgulayan emekçiler, 'En küçüğünden en yaşlısına, işsizinden çalışanına, öğrencisinden esnafına kadar tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu bizzat yaşayarak görmektedir. İşte bu yüzdendir ki, her gün şapkadan tavşan çıkarırcasına açıkladıkları 'müjdelere' rağmen ücretler ve alım gücü eridikçe erimektedir' dedi.

Her beş kişiden biri açlık sınırı altında

Emekli ve çalışanların yıllardır emeği ile geçim mücadelesi verdiklerini vurgulayan Doğan, Türkiye'de her beş kişiden birinin açlık sınırı altında olduğuna dikkat çekti.

Kamu emekçilerine ve emeklilerine yapılacak artışın açıklandığı 4 Ocak'tan bu yana, bir hafta geçmeden A'dan Z'ye her şeye yapıldığını söyleyen Doğan, 'Elektrikten doğalgaza, gıda ürünlerinden geçen yıla göre en az iki kat artan kiralara kadar uzanan zam kasırgası hız kesmeden devam ediyor. Her iki çalışandan biri asgari ücretlidir. Bu kadar geniş bir kesime reva görülen asgari ücret ise son artışa rağmen daha ceplere bile girmeden açlık sınırı altında kalmıştır' diye konuştu.

Doğan, 'Biz kamu emekçileri ve emeklileri olarak öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini, gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10'a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, talep ediyoruz' dedi.

Editör: Haber Merkezi