Tuğçe DOKUMACI

Son yıllarda içerisinde bulunulan enflasyon ortamından eczanelerin kapanma noktasına geldiğini söyleyen Mersin Eczacılar Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, “İlaç firmalarının ve ilaç dağıtım kanallarının kendi kazançlarını artırmaya çalışırken, gözlerini her fırsatta eczanelerimizin zaten yok olma noktasına gelmiş karlılıklarına dikmeleri kabul edilemez bir durumdur! İlaç dağıtım kanallarının, eczaneler arasında sağladığı kar oranlarına göre ayrım yapmasını ve eczaneleri ekran kapattıracak zorlamalara maruz bırakmasını reddediyoruz!” dedi.

Konut Kredilerinde EFT Kesintisi Konut Kredilerinde EFT Kesintisi

 “ECZANE EKONOMİLERİNE BİR DARBE DAHA”

Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına  açıklama yapan Başkan Aydın, “Son yıllarda içinde bulunduğumuz enflasyon ortamında; eczanelerimiz kapanma noktasına gelmiş, bunun engellenmesi için yaptığımız tüm çağrılar cevapsız kalmış ve maalesef eczaneler kaderine terk edilmiştir. 2009 yılında Dönemsel Avro Değeri 8 kat artmış olmasına rağmen İlaç Fiyat Kararnamesindeki baremler sadece 3 kat artırılmıştır. Sonuç olarak; tek başına yapılan zamlar, eczane kar marjlarını düşürmekten ve sanayinin cebini doldurmaktan öteye gitmemiştir. Tüm bunların yanında; ilaç firmaları, Kamu Kurum İskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısını her geçen gün artırarak, bu iskontoları ödemek için karışık sistemler tasarlayarak ve eczacıları bu sisteme zorlayarak eczacının karşısında yer almaya devam etmektedir.  İlaç firmaları ve ilaç dağıtım kanalları arasında çözümlenmesi gereken konuların, eczacılar ve eczane ekonomileri üzerinden giderilmeye çalışılması hizmet süreçlerini ciddi şekilde baltalamaktadır. Eğer çözüm sağlanamaz ise çok büyük bir halk sağlığı probleminin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Aydın, “Ödemesini 90 gün sonra alacağımız 1000’den fazla kalem ilaçta, 60 günde ödeme yapmaya zorunlu tutulmaktayız. Hatta bu süre 45 veya 30 günde kadar düşmektedir. Eczanelerimizin zaten ekonomik bir çıkmazda olduğu bu süreçte, eczane ekonomilerine bir darbe de ödeme sürelerindeki bu farklılık vurmaktadır. Hatta bu 1000 kalem ilacı, hastalara nispeten daha fazla sunan eczanelerimiz dağıtım kanalları tarafından adeta gözden çıkarılmış durumdadır. Bu, bizler için kabul edilemez bir tavırdır! Ayrıca, bu ilaçlar çoğunlukla yüksek maliyetli onkoloji ilaçlarıdır. Elbette bizler bu darboğazdan geçerken sadece eczanelerimiz için değil; eczanelerimiz, ödeme süresi farklılıklarını finanse edememeye başladığında bundan etkilenecek olan hastalarımız için de tedirginiz. Çünkü yakın zamanda bu ilaçları karşılayabilecek ekonomik güçte eczane bulmakta zorlanacağız. Tüm bu yaşanılan süreçlerde bir de ilaç dağıtım kanallarının çalışma şartlarını iskonto ve vade bakımından geriye çekmesi ile karşı karşıya bırakılmaktayız. İlaç firmalarının ve ilaç dağıtım kanallarının kendi kazançlarını artırmaya çalışırken, gözlerini her fırsatta eczanelerimizin zaten yok olma noktasına gelmiş karlılıklarına dikmeleri kabul edilemez bir durumdur! İlaç dağıtım kanallarının, eczaneler arasında sağladığı kâr oranlarına göre ayrım yapmasını ve eczaneleri ekran kapattıracak zorlamalara maruz bırakmasını reddediyoruz! Ses çıkarılmazsa öncülük ederiz, ses çıkarsa ilk biz vazgeçeriz politikasını artık kabul etmiyoruz!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı