Google'ın yaygın olarak kullanılan Chrome tarayıcısında " Gizli " olarak bilinen özel tarama modu yaklaşık on yıldır mevcut. Gizli modun çalışma şeklini içeren yasal bir uzlaşma, yaygın olarak kullanılan bu ayarın üzerine dikkatleri yeniden çekti.

ABD’de federal bir mahkemede hazırlanan mutabakat, Chrome'da Gizli modu kullanan kullanıcıların internette gezinirken daha fazla gizlilik elde etmelerini sağlamak için düzenlendi.

GİZLİ GEZİNME ASLINDA NE YAPAR

Tarayıcınızın gizli modunu açtığınızda, bunu yeni bir başlangıç olarak düşünün.

Yani tarayıcı kişiselleştirmenin hiçbir avantajı burada olmayacaktır: Geçmişinize dayalı öneriler olmayacak, otomatik tanımlama büyük ölçüde kullanılamayacak ve hesaplarınızda yeniden oturum açmanız gerekecek.

Mozilla Vakfı'na göre, gizli pencerenizi kapattığınız anda internet tarayıcınız tarama geçmişini ve bu oturum sırasında oluşturulmuş tüm çerezleri siler. Tarayıcınız nerede olduğunuzu hatırlamaz veya herhangi bir forma doldurduğunuz herhangi bir bilgiyi saklamaz.

Bu tür bir deneyimin kullanım alanları vardır. Örneğin, sağlık hizmetleri gibi daha hassas konulardaki aramaların tarama geçmişinizde görünmemesini sağlamak (bu da ilgili reklamların görünmeye başlamasına neden olabilir). Kütüphane veya otel, iş merkezi gibi halka açık bağlantılarda gezinirken veya hesaplara giriş yaparken daha fazla koruma isteyebilirsiniz.

GİZLİ GEZİNME NE YAPMAZ

Gizli tarama modunun amacının bir web sitesini ziyaret ettiğiniz gerçeğini örtmek değil, o siteyi cihazınızdan ziyaret ettiğiniz gerçeğini örtmek olduğunu unutmayın.

Kuzey Işıkları Rize'de Görüldü Kuzey Işıkları Rize'de Görüldü

Gizli modlar genellikle ziyaret ettiğiniz web sitelerinin IP adresiniz aracılığıyla konumunuzu görmesini engellemez ve internet servis sağlayıcınızın etkinliklerinizi kaydetmesini durdurmaz. Mozilla Vakfı, IP adresiniz görünür olduğu sürece, hangi modda gezindiğinizden bağımsız olarak kimliğinizin ve faaliyetlerinizin arama motorlarına ve üçüncü taraflara tamamen açık kalacağını söylüyor.

Bu konuyu açıklığa kavuşturmak için, Google kısa bir süre önce, arama devini yasadışı gözetim yapmakla suçlayan bir davaya ilişkin anlaşmanın bir parçası olarak internette gezinmek için gizli modu kullanan kişilerden toplanan kişisel bilgileri içeren milyarlarca kaydı temizlemeyi kabul etti. Ayrıca, insanların verilerinin toplaması hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için hizmet şartlarında daha belirgin açıklamalar eklemek zorunda kaldı.

30 Temmuz'da yapılacak bir duruşmada federal mahkemenin anlaşmayı onaylaması 

Kaynak: Haber Merkezi