HABER: Meryem KARADAĞ

Mersin'in Mezitli ilçesinde yaşayan Çalışkan ailesi aybaşını zor getirdiklerini söyleyerek her şeyin çok kadar pahalı olmasından yakındılar. Çalışkan ailesi için bir diğer büyük sorun ise artan beslenme giderleri. Maliyetlerin yükselmesiyle çocukları okuyan dar ve orta gelirli ailelerin bütçesini daha da zorlayacağını vurgulayan Çalışkan, 'Çocuğum okula giderken beslenme çantasına bir şey koyamıyoruz, çünkü hayat şartları müsaade etmiyor. Her şey çok pahalı, bir şey alamıyoruz' dedi.

Enflasyonun rekor seviyede arttığı bu dönem çocukların zaten zor dolan beslenme çantalarını boş, çocukları aç, velileri çaresiz bıraktı. Pek çok veli farklı farklı ilkokulların önlerinde çocuklarının okul masraflarını, beslenme masraflarını karşılamakta zorlandıklarını, çaresiz olduklarını söyledi.

Mersin'de bir ortaokulda su 3, tost 13, ayran 5, tavuk ekmek 20, tavuk pilav ise 20 lira. Üç çeşit yemek yemek isteyen öğrenci ise 43 lira ödemek durumunda. Bir öğrencinin günlük yemek harcaması en az 30 lira. Bir öğrencinin sadece yemek masrafı aylık en az 700 liraya denk geliyor. Öğrencilerin bir kısmı öğlen öğününü evden getirirken bir kısmı ise bisküvi gibi aperatif yiyeceklerle geçiştiriyor.

'Karınları bile doymuyor'

Fiyat artışlarından yakınan Çalışkan, 'En basiti bir simit olmuş 7 TL, bir meyve suyu olmuş 5 TL toplam 12 TL yapıyor. Karınları bile doymuyor. Geçen seneden bu sene daha pahalı her şeye günlük zam geliyor. Zamlara yetişemiyorum, emekliyim, maaşım yattı gibi gidiyor. Faturalara, doğal gaza, okul servisine, evin taksitine derken evimize mutfak alışverişi yapamıyoruz. Cüzdanım boş, kızlarımın beslenme çantası boş' diye konuştu.

Fatma Çalışkan kızı Ada'nın kantindeki fiyatların hepsini çok iyi bildiğini, kantincilere ürünlerin fiyatlarını sorduğunu fakat sadece sormakla kaldığını söyledi.

Et Fiyatları Yükselirken Tüketiciler Zorlanıyor Et Fiyatları Yükselirken Tüketiciler Zorlanıyor

Fatma Çalışkan, 'Çocuğumun beslenme çantasına meyve suyu ve meyve koyuyorum. Para veriyorum kantinden simit, poğaça alsın diye. Büyük kızım Nazlı ortaokul son sınıf öğrencisi, o dolmuşla gidiyor sabahın erken saatinde 20 TL veriyorum 12 TL yol parasına gidiyor, geriye 8 TL kalıyor. Kalan parayla anca bir simit alıp gününü böyle geçirebiliyor. Küçük kızım Ada ise servisle gidiyor. Bir anne olarak çok üzülüyorum. Beslenmeyi doldurmak artık daha da zorlaştı. Bazen de peynir ve ekmek koyuyoruz. Peynirin fiyatı bile ne kadar arttı, zor oluyor tabii' dedi.

Marketteki yüksek fiyatlardan yakınan Şahin Çalışkan da, 'Yarım kilo bir kaşar peynir 95 TL, bir kilo siyah zeytin 40 TL, yarım kilo domates 12,5 TL , 5 tane 200 ml meyve suyu 25 TL. Kaç lira tuttu derseniz 172 TL tuttu. 1 hafta bile gitmez aldığım şeyler, 3 gün anca gider. Ekmek arası yapalım diye aldım. Sesimizi duysunlar artık bizler geçinemiyoruz. Her gün çocuğumuzun beslenme çantasına ne koyalım diye düşünmekten yorulduk' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi