Açıklamada, Türkiye'deki ve Afganistan'daki avukatlarınmesleklerini icra ederken karşılaştıkları tehditlere dikkat çekilerek, 'Avukatlar tehlikede değil, esir de olsa, dün de boyun eğmedi bugün de eğmedi, bundan sonra da boyun eğmeyecektir' ifadesine yer verildi.

Polat: 'Tehlikedeki Avukatlar Günü Son 10 Yılda 2 Defa Türkiye'ye İthaf Edilmiştir'

Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda avukatın katılımıyla Mersin Adliyesi bahçesinde yapılan basın açıklamasında konuşma yapan Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Volkan Berk Polat, günümüzde hala avukatların mesleklerini icra ederken tehlikede olduklarının yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade ederek, 'Baro odasında gözaltına alınan, serbest kaldıktan kısa bir süre sonra 4 ayaklı minare önünde katledilen Av. Tahir Elçi'den, haciz mahallinde katledilen Av. Ersin Arslan'dan, ofisinde davalı tarafça katledilen Aav. Servet Bakırtaş'tan ve sayamadığımız nice katledilişlerden bu söylediklerimizin ne denli doğru olduğu görülecektir. Bu beyanatlarımız o kadar doğrudur ki, Tehlikedeki Avukatlar Günü son 10 yılda 2 defa Türkiye'ye ithaf edilmiştir. Yine bu söylediklerimiz o kadar doğrudur ki, geçen yıl Tehlikedeki Avukatlar Günü'nde açıklama yapan meslektaşlarımıza, kolluk tarafından biber gazıyla müdahale edilmiştir. Mesleğimizin temeli olan mücadele bizlerin ruhuna derç etmiştir. Bizler mücadelemizi adliye koridorlarında, sokakta ofislerimizde her daim yürütmekteyiz. Bizleri baskılarla, tahkir etmeye çalışarak tahakküm altına almaya çalışanlar, karşılığında boyun eğmeyişi ve gerçek mücadeleyi göreceklerdir' dedi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Meşalesi Yandı Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Meşalesi Yandı

'Taliban Üyeleri Özellikle Kadın Avukatları Hedef Almaktadır'

Daha sonra konuşma yapan Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Kazım Yüksel, günün tarihçesi ve Afganlı avukatların içinde bulunduğu durumu anlatan rapor hakkında bilgiler vererek, 'Uluslararası Tehlikedeki Avukatlar Günü, 2010 yılından bu yana 24 Ocak tarihinde dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde, ülkelerde ve kıtalarda örgütlenmektedir. 24 Ocak 1977 tarihinde dört avukat ve bir iş arkadaşları Madrid'de bulunan Calle Atocha 55 adresinde öldürülmüştür. Bugün için 24 Ocak tarihinin seçilmesi Atocha Katliamı olarak bilinen bu katliamdan ileri gelmektedir. Bu söz konusu uluslararası gün, her yıl ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve barolardan oluşan bir ağ olan Tehlikedeki Avukatlar Koalisyonu tarafından düzenlenmektedir. Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün amacı, hükümet yetkililerinin, uluslararası kurumların, sivil toplumun, medyanın ve kamuoyunun dikkatini belirlenmiş odak ülkedeki avukatların içinde bulunduğu kötü duruma çekmek ve o ülkedeki avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları tehditler konusunda farkındalık yaratmaktır' ifadesini kullandı.

'Taliban Rejimi Sadece Erkeklere Ruhsat Verdi'

Afganistan Bağımsız Barolar Birliği'nin (AIBA) verilerine göre kurumun tasfiyesinden bu yana 7 avukat öldürüldü ve 146 avukat soruşturma geçirdi yahut tutuklandı. Birçok avukat ise aileleri ile birlikte de facto yetkililerden kaçabilmek için ya ülkeyi terk etmek ya da saklanarak yaşamak zorunda kaldılar. 22 Kasım 2021 tarihli kararname aynı zamanda mahkemelerde sadece Taliban rejimi tarafından onaylanmış avukatların temsil yetkisi olacağını düzenlemekte. Bu nedenle, daha önce AIBA tarafından tescillenmiş avukatlar de facto Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen bir dizi kriteri yerine getirerek yeni bir ruhsat almak zorundalar. Pratikte ise avukatlar geçmişteki faaliyetleri ve şeriat prensiplerine ilişkin yaklaşımları esas alınarak değerlendirilmeye tabi tutulmaktalar. Geçmişte insan hakları alanında çalışan yahut uluslararası organizasyonlarla ilişkisi olan avukatların ruhsat başvuruları otomatik olarak reddedilmekte ve bu kişiler artık avukatlık yapamamaktalar. Taliban iktidarı ele geçirmeden önce AIBA üyelerinin % 25'ini kadınlar oluşturmasına rağmen şu ana kadar Taliban rejimi sadece erkeklere ruhsat verdi. Sonuç olarak, öncesinde yasal gereklere uygun bir şekilde AIBA üyesi olan avukatların önemli bir kısmının bugün mesleklerini icra etmeleri yasaklanmış durumda ve bir gelecek planından yoksunlar. Biz, Türkiye'de zor koşullar altında mesleki faaliyetlerini sürdürmeye çalışan bağımsız yargının güvencesi olan avukatlar olarak Afganistan'daki avukatlara yapılan bu haksız uygulamaların karşısında olduğumuzu saygılarımızla kamuoyuna bildiririz' ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi