HABER: Meryem KARADAĞ

Gazeteci Uğur Mumcu'nun sadece yaşadığı dönemde değil, günümüzde de tüm gazetecilere örnek olabileceğini söyleyen Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, 'Uğur Mumcu çok önemli bir gazeteci. Hepimize örnek olacak bir gazeteci. O dönem işlemiş olduğu konular, yaptığı haberler, değil düşünmek; belki de onları yazmak, söylemek bile o dönem için belki imkansız. Ama Uğur Mumcu bunu yaptı. Uğur Mumcu gibi gazeteciler bunu yaptı. Tarihimize o anlamda altın harflerle yazıldı. Hepimize örnek olacak, gazetecilik örneği gösterdi. Aslında bir gazeteci değildi, bir hukukçuydu. Ama gazeteciliğe olan aşkı, gazetecilik mesleğine olan aşkı onu bir anlamda doğal süreçte gazeteci yaptı. Cumhuriyet Gazetesi'nin çok etkili, çok önemli bir gazetecisiydi. Çok araştırırdı, okurdu. Her şeyden önemlisi okurdu. Şimdi aslında baktığımızda yeni gazetecilerin örnek alması gereken pek çok örneği taşırdı. Oturduğu yerden gazetecilik yapmazdı. Araştırırdı, sahada olurdu ve kendi söylemiyle binlerce sayfayı okumaktan dolayı gözleri bozulmuştu. Bu şekilde gazetecilik yapıyordu. Hayatını ortaya koyuyordu. Belki de hiç bunlara; suya, sabuna dokunmadan gazetecilik yapabilirdi. Çoluğu çocuğu çok rahat yaşayabilirdi. Hayatını çok rahat idame ettirebilirdi. Ama o, onu tercih etmedi. Doğrunun ne olması gerektiğini çok iyi biliyordu. Neyin yazılması gerektiğini, neyin söylenmesi gerektiğin çok iyi biliyordu' diye konuştu.

Yeni Nesil Gazeteciler Uğur Mumcu Gibi Olmalı

Tepe ''Rabıta' kitabıyla tarikatları ortaya dökmüştü. Terörün yine en çok olduğu dönemde terörle ilgili çok önemli yazılar, çok önemli bilgi ve belgeler ortaya sunuyordu. Aslında bir anlamda bu yazılanları bizim bir sonraki nesillere taşımamız lazım. Bizim görevimiz bu. Bizim görevimiz, yeni nesil gazetecilere; Uğur Mumcu ve onun gibi gazetecilerin nasıl olunması gerektiğini çok iyi anlatmamız lazım' dedi.

Adalıoğlu, 'Uğur Mumcu gazeteciliğine hasretiz'

Eski MGC Başkanlarında olan Ali Adalıoğlu, 'Ben, 1975'te Cumhuriyet'te mesleğe başladım ve Uğur Mumcu'yla uzaktan da olsa çalışma olanağı bulup, onu tanıyan bir insanım. Bugün geldiğimiz noktada Uğur Mumcu gazeteciliğine hasretiz. Uğur Mumcu, araştırmacı gazeteciliğin Türkiye'de öncülerindendir. Birçok olay ortaya çıkarttı. Uğur Mumcu, devlet-kontrgerilla ilişkisini, siyaset-mafya-polis üçgenini, tarikatları; belki o gün onun yazdıkları dikkate alınsaydı bir 15 Temmuz yaşanmayabilirdi. Ama ne yazık ki Türkiye'deki siyaseti hepimiz yakından takip ediyoruz' diye konuştu.

Yargıtay Başkanlığı Seçiminde 25. Turda da Sonuç Çıkmadı Yargıtay Başkanlığı Seçiminde 25. Turda da Sonuç Çıkmadı

Ünal, 'Rahmetli Mumcu'nun açtığı yolda ilerlemek, onun başlattığı gazeteciliği sürdürmek bizim için çok önemli'

MGC'nin önceki dönemlerinde başkanlık yapan Ahmet Ünal, 1990'lı yılların Mustafa Kemal Atatürk ilkelerini benimsemiş 60'a yakın gazetecinin öldürüldüğü yıllar olduğuna dikkatleri çekti: 'O karanlık 10 yılda Mustafa Kemal Atatürk'ü ve cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi savunan gazetecilerin öldürüldüğü 10 karanlık yıl. Bunların birçoğunun failleri bulunmadı. Onlar bizim önümüzü aydınlatıyor. Onlar kalpaksız Kuvvayi Milliyeci, onlar bu Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu, hangi zorlukta kurulduğunu ve kaybedilmemesi gerektiğini anlattıkları için aslında öldürüldü. Uğur Mumcu da bu Aydın gazetecilerinden biriydi. Rahmetli Mumcu'nun açtığı yolda ilerlemek, onun başlattığı gazeteciliği sürdürmek bizim için çok önemli.'

Editör: Haber Merkezi