Fırınlarda farklı fiyatlarda satılan ekmeğin resmi fiyatı 4 TL iken bazı fırınlarda 3 TL' ye satması ve Büyükşehir bünyesinde yer alan Halk ekmek bayilerinde 2.5 TL olması anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Fırıncılar ve Fırıncılar Odası görüşmeleri sonrası ortaya çıkan sonuç halkın yüksek oranda etkileneceği yönünde görülüyor. Söylemlere konu olan iddialara yönelik ise fırıncılardan yalanlama gelmezken konu ile ilgili görüşme talepleri reddedildi.

HABER: Hayrettin ACAR

Mersin'de ekmek fiyatları arasındaki farklar tartışma konusu oldu. Fırınlarda resmi olan fiyat 4 TL olarak bilinirken bazı fırınlarda fiyatın 3 TL olması ve Büyükşehir Belediye bünyesinde çalışan Halk ekmek bayilerinde ise ekmeğin 2.5 TL olması fırıncılar arasında tartışmalara yol açıyor. Edilen bilgilere göre 3 TL'ye satan fırınlara yönelik Market ve bakkal gibi yerlere hizmet vermeme, haksız rekabet ile fırınını fahiş fiyatlara satma veya ucuz fiyatlara karşı fırını satın alma iddiaları yer aldı. İddialar karşısında görüşme talebini reddeden fırınlar sessiz kalmayı tercih etti.

Cari Denge Şubatta 3,27 Milyar Dolar Açık Verdi Cari Denge Şubatta 3,27 Milyar Dolar Açık Verdi

Dalkılıç, 'Fırınların market ve bakkallara ekmek götürmesi çok önemli'

İddialardan biri olan market ve bakkallara ekmek satışına yönelik hizmet verilmemesi karşısında görüşülen bayilerden biri 'evet vermiyoruz, onlarda vermesin' çıkışı geldi. Bir diğer bayi ise 'biz veriyoruz' ifadelerini kullanırken yetkililer ile görüşülme talebi reddedildi. Konu kapsamında görüş bildiren Mersin Fırıncılar Odası başkanı Faruk Dalkılıç, 'Bu fırınlarda ekmeğin 3 TL olmasının bir nedeni olarak market ve bakkallara hizmet götürmüyor olmalarıdır. Maliyetlerinde azalma olunca diğer hizmet verenlerden daha ucuza verebiliyorlar ancak buda bir yanlış nitekim her yerde fırın yok. Halk bu süreçte fırın yoksa ekmeğe ulaşamaz. Bundan dolayı fırınların market ve bakkallara ekmek götürmesi çok önemli' ifadelerini kullanırken şöyle devam etti; '3-5 Fırın var ucuza ekmek satanlar, bunların amacı diğer fırıncıların ekmeği ile oynamak. Haksız rekabet oluşturmak. Bu konuda dolayı esnafımız çok sıkıntıda, böyle giderse ki söylüyorlar fırıncılar bayilerine çekilecek yani marketlere ve bakkallara ekmek götürmeyecek. Herkes 'madem böyle yapıyorlar ve madem yetkililer engel olmuyor bizde market ve bakkallara hizmet vermeyeceğiz. Biz de tezgahımızda onların sattığı fiyata satacağız. Onlar ile rekabet edeceğiz' diyorlar.'

'Fırıncılar Bakkal ve Marketlerden çekilecek'

Dalkılıç Fırıncıların fırınlarına çekilmesine karşı engel olmaya çalıştığını ifade ederek 'Halk hizmete ulaşamaz, ekmeğe ulaşamaz. Herkes çevresinde, yakınında fırın yok, imkanı yok. Bunu sürekli arkadaşlar erteliyor fakat sonuç oraya doğru gidiyor yani fırıncılar bakkal ve marketlerden çekilecek. Herkes kendi tezgahında satış yapacak' dedi. Dalkılıç konu kapsamında sözlerine şöyle devam etti; 'Halk ekmeğe ulaşamazsa yani fırıncılar fırınlarına çekilip halkın ekmeğe ulaşamadığı yerlere ekmek götüremezse izdaham olur. Bunu engellemeye çalışıyorum. Ancak bir sonuca varılamıyor gibi ve fırıncılar bu yöne doğru ilerliyor. Yani fırıncılar fırınlarına çekilecek ve halk bundan etkilenecek'

'Halk İçin Değil, Amaçları Farklı'

Halk için yapıyoruz söylemlerine karşı çıkan Dalkılıç, 'Bu arkadaşlar uzun vadede halka zarar verecekler, amaçları farklı. Kendi amaçları gayeleri fırıncıdan para koparma, fırıncıyı yıpratmak, fırıncılardan ek iş koparmak. Yani gayeleri bir şeyleri o.' İfadelerini kullandı. İddia edilen ucuza satan fırıncıların karşı tarafı yıpratarak ve zarara uğratarak karşı fırına kendi fırınını normal değerlerin üstünde satmak olduğu yönünde. Ayrıca bir diğer iddia ise 3 TL'ye satan fırıncıların rakiplerini zarara uğratarak fırınlarını ucuza satın alıp tekel duruma gelmek olduğu öğrenildi. İddialara yönelik bir açıklama gelmezken konuya yönelik görüşmelere red yanıtı alındı.

'Belediye Esnafı ile Rekabet Etmemeli'

Belediye bünyesinde yer alan Halk Ekmek bayileri için 'oda başlı başına başka bir sorun' ifadesini kullanan Dalkılıç, 'Belediye ekmeği hizmet adı altında yapılan ancak bana göre hizmet ile alakası olmayan bir uygulama. Çünkü zarar ediyorlar ve bu zararı başka vergi veya farklı gelirler ile kapatabiliyorlar. Yani zarar yine vatandaştan karşılanıyor. Bizim vergimiz ile bizimle rekabet ediliyor. Bir şehire fırıncı da lazım bakkal da markette lazım ve bunların ayakta durabilmesi lazım. Bu noktada güç dengesini elinde tutan Belediyedir. Belediye demek güç demek. Belediye devlet demek. Bu noktada o zaman devlet esnafı ile rekabet ediyor. Bu da hoş bir şey değil' ifadelerini kullandı.

'Ekmek Fiyatı 5 TL için Onay Bekliyor'

Ekmek fiyat zammı konusunda Dalkılıç 'Komisyona onay için giden fiyat 5 TL, onay gelince ekmeğin fiyatı 5 TL olacak, şimdilik resmi fiyat olan 4 TL'den ekmek satışı devam ediyor' dedi.

Editör: Haber Merkezi