Orman Genel Müdürlüğü tarafında ormanların ekonomik ve sosyal alandaki fonksiyonlarının artırılması amacıyla 2013 yılında hayata geçirilen Bal Ormanları Projesi, arı yetiştiriciliği ve bal üretiminin kaderini değiştirdi.

HABER: Derya ÖZGÜR

Bal Ormanları Projesi kapsamında, arı yetiştiriciliğinin yoğun olarak yürütüldüğü bölgelerde gerçekleştirilen ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve bakımı gibi çalışmalarda arıcılığa uygun vejetasyon korunarak sabit veya gezici arı yetiştiricilerinin iş koşullarının iyileştirilmesi sağlanıyor. Oluşturulan bal ormanları hem arı popülasyonu artırıyor hem de üretilen balın kalitesi yükseltiliyor.

Mersin'de bal ormanlarının tesis çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, 'Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca 2013 ve 2017 yıllarını arasında '1. Bal Ormanı Eylem Planı' kapsamında 2 bin 247 hektar alanda toplam 29 bal ormanı tahsis edildi. 2018-2023 yılları arasını kapsayan 2. Beş Yıllık Bal Ormanı Eylem Planı'nda Mersin Bölge Müdürlüğümüzce her yıl 60 hektar alanda 2 adet bal ormanı tahsis edilmesini hedefliyoruz. 2022 yılında Mersin İşletme Müdürlüğünce 56 hektar alanda 1 adet ve Gülnar İşletme Müdürlüğünce 164 hektar alanda 1 adet bal ormanı tesis edildi. 2023 yılında ise Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü ve Mut Orman İşletme Müdürlüğünce birer adet bal ormanı tesis çalışmaları devam ediyor' dedi.

Yayla ve Köyler Baharla Yeşile Bürünerek Renklendi Yayla ve Köyler Baharla Yeşile Bürünerek Renklendi

Bal Ormanı kuruluş çalışmaları ile arıcılara daha iyi bir konaklama imkanı sağladıklarını belirten Yalçın, mevcut çiçekli bitkilerin korunduğunu; biberiye, lavanta, sandal, badem, harnup ve yalancı akasya gibi çiçekli bitkiler dikilerek polen çeşitliliğinin artırıldığını ifade etti. Türkiye'de ekonomiye katkısı konusunda bal üretiminin yıllık ortalama 115 bin ton civarında olduğunu bildiren Yalçın, bunun 80 bin tonunun çiçek balı; 35 bin tonunun ise basralı kızılçam ormanlarından üretilen çam balı olduğunu ifade etti.

Erdemli Eğriçayır Balı Dünya Çapında

Mersin'de üretilen ballar kalitesiyle de dünya genelinde üne sahip.

2017 yılında 45. Dünya Arıcılık Kongresi'nde Mut Göğden balı (Balmut) dünya üçüncülüğüne sahip olurken 2019 yılında düzenlenen 46. Dünya Arıcılık Kongresi'nde Erdemli Eğriçayır balı 'Dünyanın En İyi Balı' ödülünü kazandı. Yalçın, arı yetiştiricilerinin talepleri doğrultusunda yeni bal ormanları ile ilgili kuruluş çalışmalarına devam edileceğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2018-2023 Bal Ormanı Eylem planında arılar ve arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında yer alan bilgilere göre; zar kanatlılar (Hymenoptera) takımında yer alan arılar, Apidae familyasının Apis cinsini oluşturan böcekler. Yeryüzünde 25 bin kadar tanımlanmış arı türü bulunuyor ve Balarısı dışındaki türler yaban arıları olarak biliniyor. Türkiye'nin iklim koşulları, topografik yapısı ve yeryüzündeki konumu arı faunasının çok zengin olmasına imkan tanıyor ve Türkiye'de 2000 civarında arı türü olduğu tahmin ediliyor.

Arıcılık ürünlerinin insan sağlığı açısından önemine ilişkin bilgilere yer verilen eylem planında, son yıllarda dünya üzerinde özellikle Çin'de 'Apiterapi' adı verilen arı ürünleri ile tedavi yöntemlerinin gelişme gösterdiği bildiriliyor. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bal, polen, propolis, arısütü, arı zehri gibi arı ürünlerinden özellikle propolis antibiyotik olarak; arısütü ise zengin enerji , besin ve hormon kaynağı olarak biliniyor. Besleyici değeri yüksek olan bal ve polen de bir grup hastalık ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılıyor.

Editör: Haber Merkezi