HABER: Meryem KARADAĞ

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Arttı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Arttı

Mersin Yenişehir Belediyesi tarafından Eğriçam Mahallesi'nde yapılan Göçmen Balık Pazarı da fiyatlar cep yakıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açılan Balık pazarında vatandaş elleri boş çıkıyor. Bin 108 metrekarelik alan üzerine kurulu olan Yenişehir Belediyesi Göçmen Balık Pazarı; 8 balıkçı dükkanı, manav, pişirim fırını, beyaz ve kırmızı et satış dükkan ve kafeteryadan oluşuyor. Pazarda aynı zamanda Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin de marketi yer alıyor.

Balıkçı Halil usta ise Hamsinin kilosu 35 TL sardalyanın kilosu 50 TL çupra 120 TL ve levrek 140 TL, Kılçıksız Gümüş 80 TL, İstavrit 60 TL olduğunu söyledi. Balıkçı Halil usta, 'Balığın kilosunu 35 TL pişiyoruz. Fiyatlar arasında elbette geçen sene ile bu sene arasında fark var her şeye zam geliyor. Balık sağlıktır, vatandaşları balık almaları için bekliyoruz, balıklarımız çok güzel' dedi.

'Vatandaş uzun zamandır kiloyu bıraktı, artık gramla alıyorlar'

Balıkçı Hüseyin Kurt 'Bugün asgari ücret 8 bin 500 TL, bu insanın evi bir de kiraysa, kira parası, elektrik, doğalgaz parası ve öğrenci okutuyorsa evine bir şey alamaz. Bu dönemde bizler her şeyi gramla alıyoruz. En bakımsız bir evin kirası 4 bin TL, geriye kaldı 4 bin 500 TL. Elektrik, su, doğalgaz parası bu 4 bin 500 TL. Sabah uyanıyoruz her şeye günlük zam geliyor. Zamlara yetişemiyoruz. Vatandaş uzun zamandır kiloyu bıraktı, artık gramla alıyorlar' diye vurguladı.

Ben bu meslekten emekli oldum diyen Kurt '2012' de ben bu meslekten emekli oldum. Daha ne diye bilirim. Devamını artık anladınız sizler, kaç yıl olmuş siz hesaplayın' dedi.

'2 ayda bir balık yiyoruz'

Balıkların fiyatlarına bakan Rasime Hanım ise, 'Normalde haftada iki balık yerken, şimdilerde ise 2 ayda bir balık yiyoruz. Fiyatlar çok pahalı artık, yetişemiyoruz. Böyle gelip stantları gezip evimize gidiyoruz. Fiyatların 3/5 kat fazla olduğunu görüyorsunuz, balıkta aynı artışta. Ekonomi hepimizi mahvetti. Bizler istemez miyiz poşetlerimizi dolu dolu eve götürmek ama olmuyor, geçinemiyoruz. Balık yemek sağlık açısından çok önemli ama ekonomi artık bize önemsiz gibi baktırıyor. Temel bir ihtiyaç değil gözüyle bakıyoruz. Onun içinde balığı 2 ay da bir yiyoruz ya da yiyemiyoruz' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi