HABER: Meryem KARADAĞ

16 Milyon Emekliyi İlgilendiren Emsal Karar 16 Milyon Emekliyi İlgilendiren Emsal Karar

Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı olan Esenbağlar mahallesi vatandaşları ve yönetimi, ortak alan elektrik ücretinden dertliler. TOKİ'nin 262 konut projesi de oturan vatandaşlar, apartman içindeki sokak lambalarının ücretlerini ödemek istemediklerini ve ödeyecek durumları olmadığını söylediler. Yönetim başkanı Ercan Kalkan, 'TOKİ genelde proje yaptığında bağımsız bir şekilde çalıştığı için ve kendi projesini her zaman uyguluyor. Buranın projesi de 2019 projesi. Elektrik altyapısı şimdi 16 topraklama artı döşenmiş. Direklerin boyu da 6 metre fakat TOKİ buranın her şeyini falan yaptığında bunun buradaki kat sahipleri anahtarlarını verdiğinden sonra buranın süreci başladı. Yani bundan sonraki Elektrik işlerini artık buranın yönetimi devraldı. Biz TEDAŞ'a gittiğimizde TEDAŞ buradaki projesini kabul etmedi. Neden kabul etmedi derseniz de biz 16 topraklama hattını istemiyoruz. 35 olacak dendi. Direklerin de 9 metre olacağını söylediler' diye konuştu.

'Ortak Elektrik faturaları bize çok yüksek geliyor'

Bizler bunlar ne yapabiliriz diye sitem eden Kalkan, 'Biz TOKİ'yle görüştük TOKİ dedi ki o bizim projemiz. Biz 2019 o projeyi yaptık, yapabileceğimiz başka bir şey yok. Sonra ne yapabiliriz diye gittik. Tekrardan TEDAŞ'a TEDAŞ'ta bu süreci alıp bunu dedi ihaleye sunacağız. İhaleden sonra oranın çalışmalarına başlayacağız. Nereden baksan biz, bir sene önce başvurumuzu yaptık. Hala bir sonuç yok. Tabii bu sonuç, bu süreç 2 sene mi sürer, 3 sene mi sürer? 5 sene mi sürer? 10 sene mi sürer? belli değil. Ortada büyük bir kriz var artık eskiden elektriğe senede bir zam yapılıyordu. Şu an senede üç dört defa, zam yapılıyor. Buradaki insanlar dar gelirli. Sonuçta emeklilere yapılan bir yer ama ödeme gücü yok. Elektrik faturaları bize çok yüksek geliyor. Yönetimde büyük sıkıntı içerisinde. Çünkü gelen faturaları biz karşılayamıyoruz çok yüksek geliyor. Ya bununla alakalı da biz bu elektriklerin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Yani artık bizim üstümüzden bu yük kalksın istiyoruz. Biz bu anlamda başvurumuzun sürecimizin hızlandırılmasını istiyorsunuz. En çok sıkıntı yaşadığımız konulardan biri elektrik sorunu. Zaten bizim aidat bütçesinin yarısı elektriğe gidiyor. Biz bunun altından kalkamıyoruz. Onun için tek istediğimiz bu sürecin hızlanmasını istiyoruz ve konuda da yetkililerden yardım istiyoruz' dedi.

'Vallahi biz emekliler soyulduk'

Aparman sakinlerinden olan 61 yaşındaki Türkan Yılmaz, 'Elektrikten çok sıkıntı çekiyoruz. Lambaların birini yakıp birini söndürmek zorunda kalıyoruz. Çocuklarımız dışarıya çıktı mı korkuyor karanlıktan evet sitemizin içinde sokak lambası şart ama biz kendi evimizin içindeki elektrik faturasını öderken zorlanıyoruz, üstelik birde kocaman sitenin içindeki alanın elektrik faturasını ödeyeceğiz. Bir de bu tabii ortak alanın aydınlatması bizler nasıl yetişelim. O kadar, aidat veriyoruz. Aidat bile yetişmiyor. Dar gelirli ailelere yapılmış bu binalar ama vallahi biz emekliler soyulduk. Ben nasıl bu işin içinden çıkayım' diye vurguladı.

Site de ekmek satan Ziya 'Aylığım geldiği gibi gidiyor, bize bir şey kalmıyor. Su, doğalgaz, elektrik, evin taksiti ve ortak elektrik alanlarını ödemekten biz evimize alışveriş yapamıyoruz. Ben bilmez miyim evime yarım kilo bir balık, ya da et alıp pişirmeyi ama bizler dediğimiz gibi faturalardan, alışveriş yapamıyoruz. Ben sabahtan akşama kadar burada ekmek satmak için bekliyorum artık sizler anladınız' dedi.

Apartman sakinlerinden Veli Gelmez ise 'Yasal durum neyse kim ilgileniyorsa Belediye mi ilgileniyor, başka biri mi ilgileniyor, bir an önce ilgilensinler de insanlara yardımcı olsunlar. Çünkü biz emeklilerin aldığı ücret belli ve bizler artık rahat etmek istiyoruz. Akşam oturduğumuz zaman bu ayın faturalarını nasıl ödeyeceğiz diye düşünmek istemiyoruz' diye konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi