Mersin sokak sanatçıları sokakların renkli kültürünün bir parçaları olduklarını ifade ederek resmi olarak desteklenmeleri gerektiklerini söyledi. Tedirgin olduklarını ifade eden sanatçılar belediyelerden resmi yer belirlenmesini talep etti. Ayrıca etkinlikler dahil olmak üzere birçok alanda desteklenmelerinin gerekliliğinin şart olduğu ifade edildi.

HABER: Hayrettin ACAR

Sokak müziğinin nasıl bir duygu olduğunu ifade eden Mikail, 'Sokak müziğinin insanlar üzerinde bağlayıcı bir etkisi var. Sokak müziği sokakta ne kadar farklı düşünseler de birbirleriyle bir arada oturup müzik dinlemelerine yarıyor. En sevdiğim yanı bu mesela sokak müziğinin. Sonra spontane gelişen bir yürüyüşte farklı seslere denk gelen insanlar üzerinde psikolojik moral oluyor. Hoşlarına gidiyor. Birden yüzü asık olan gülümseyebiliyor. Sokak müziği insanlar ile duygusal bir bağ ile bağlı gibi' dedi.

'Yeterli değil algısı yanlış'

Bazı insanların sokakta çalışıyorsa iyi bir yerde çalmak için yeterli değildir algısına düştüğünü ifade eden Mikail, 'Yani iyi müziği dinlemek herkesin hakkı. İnsanların kafasında sokakta çalıyorsa yeterli değildir. Hani barda çalacak kadar, restoranda çalacak kadar iyi değildir algısı var. Ben bunu da kırmaya çalışıyorum biraz. Çünkü sokak müziği insanlara mekanlarda servis edilmeden önceden vardı. Bu yüzden seviyorum sokakta olmayı, çalmayı' ifadelerini kulandı.

'Resmi Düzenleme Şart'

'Sokak müziğine yönelik yasal olarak bir yasak yok' diye Mikail, 'Sokak müziği ile ilgili yasal olarak yasaklayıcı bir kural yok. Yani yapmak yasaktır diye bir şey yok. Ama tabi alıp bunu dilenciyle aynı şeyi yapıyorsun diyerekten dilencilik yapmak yasaktır diyerekten bize engel oluyorlar. Tabii her yerde aynı şey geçerli değil. Mersin'de mesela iyiyiz bu konuda. Ama tedirginiz, olur mu? Olur' diye konuştu.

Bu kapsamda belediyelerin yer tahsisi önemli vurgusu yapan Mikail, 'belediyenin yer göstermesi lazım. Uygun yerleri belirleyip tespit edip başvuru alması lazım. Yani şu an mesela Bursa'da sokak müzisyenlerine maaş bile ödeniyor. Her gün git orada çal diye. İstanbul'da izinli. Ankara'da izinli. Antalya'da izinli. İzmir'de izinli' dedi.

'Mersin'de Serbest ama resmi değil'

Önceki örnekler sonrası Mersin'de sokak sanatçılığının kaygı verici tarafının olduğunu ifade eden Mikail, 'Mersin'de serbest ama değil. Bu da işte sürekli yasaklanma kaygısı ortaya çıkarıyor. Bunun için belediyenin bizlere taleplerimize sessiz kalmayıp yer tahsisi ve desteklerini sağlaması gerekiyor' dedi.

'Başkan Seçer Özen Gösteriyor'

Umut ve sanat bir araya geldi Umut ve sanat bir araya geldi

Desteklere yönelik konuşan Mikail, 'Başkanı Vahap Seçer bu konuda özen gösteriyor. Özellikle pandemi döneminde işini iyi yapan, yapmayana kim varsa destek oldular mesela. Roman arkadaşlarımız da çaldı. Ondan sonra daha etnik müzik yapan arkadaşlarımız da çaldı. Popçularda çaldı. Türkü söyleyenler de çaldı. Bayağı destek çıktılar' dedi.

'Canlı Müzik Noktaları Şart'

Mikail, 'Belediye eğer isterse şu an mesela sahilde canlı müzik noktaları yapabilir. Ama müzisyenin belediyeden ücret alacağı şekilde değil yani gene sokak müziği formatında. Uygun yerlerin tespit edilip sokak müzisyenlerine tahsis etmesi. Belediyenin Orkestrası var. Bu orkestradan birisi yetkilendirilip bizi ufak bir mülakata alıp hani ses sistemimizin kontrolü yapılıp işte çaldığımız müziğin kontrolü yapılıp izinler verilebilir. Daha sağlıklı olur diye düşünüyorum' dedi.

'Şiddete Maruz Kalabiliyoruz'

Sokak sanatçılığı yapmanın zorluklarını dile getiren Mikail, 'Binlerce kişiden bir kişi çıkıp ben rahatsız oldum dese ve zabıtayı arasa senin o gün orada çalman mümkün değil artık. Yani hem demokratik bir olay da değil yani. Hani üç bin kişiden ses çıkmamış yüzlerce kişi karşında oturuyor. Seni dinliyor. Bir tanesi ben o burada oturuyorum rahatsız oluyorum diye zabıtayı arıyor' ifadelerini kullanırken sözlerine şöyle devam etti; 'Belediyenin belirlediği yerlerde olsak mesela zabıtaların ve sahildeki güvenlik arkadaşların güvenlik memurlarının onların da koruma oluruz bir şekilde. Şimdi mesela şu an hem belediyeden izinli değiliz, hem yasak gibi söyleniyor, hem serbest gibi söyleniyor. Tabii mesela gece geç saatlerde falan müzik yapmak istediğimiz zaman başımıza gelebilecek işlerden de tamamen kendimiz sorumluyuz. Herhangi birisi insan gelip sana zarar verebilir, darp edebilir, gasp edebilir.'

Editör: Haber Merkezi