HABER: Meryem KARADAĞ

Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için beslenme düzenine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Karadağ, 'Mutlaka sahura kalkılmalıdır, sahura kalkmadan oruç tutmak, Ramazan ayında yapılan en büyük yanlıştır. Sahuru atlamak hazmı zorlaştırır ve belli bir saatten sonra metabolizma hızınızı daha da yavaşlattığı için bütün yenilen besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur. Sahurda protein ve lif içeriği yüksek besinlerden oluşan bir öğün yapmak uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur. Sahurda tam buğday ekmeği ya da ekşi mayalı ekmek, az tuzlu peynir, yumurta, yağlı tohumlar ya da az tuzlu zeytin ve bol söğüş gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sahur genellikle kahvaltı gibi yapılmalıdır ama imkan yoksa çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz' dedi.

Kas Erimesi Nedir? Kas Erimesi Nedir?

'Bol Su Tüketilmeli ve Hareketsiz Kalınmamalı'

Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgiler veren Karadağ, 'Ramazan ayında sağlıklı kalabilmek için düzensiz beslenmeden kaçınmalı, bol su tüketmeli ve hareketsiz kalınmamalı' diye vurguladı.

Yanlış iftar ve sahur beslenmesi sonucunda kan şekerinde dengesizlikler, ağırlık hissi, kabızlık, mide ve sindirim sıkıntıları, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkiler olabileceğine dikkat çeken Karadağ, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.

'Yemeklerinizi Hızlı Yemekten Kaçının'

Sahurda ise çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler, kızartmalar, sucuk, salam, sosis gibi susamayı arttıran yiyecekler tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Karadağ, 'Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla az az ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmelisiniz. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmelisiniz. Susama hissi duymasanız bile, iftar ve sahur arasında aralıklarla su içmeye özen gösterin. Sahur yaptıktan en az yarım saat sonra yatılmalıdır. İftarla sahur arasında yeterli su tüketimi çok önemlidir. Kg başına 30-35 ml tüketmek yeterli olacaktır. Örneğin; 70 kg ağırlığında biri için 70*30 = 2100 ml' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi