Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, çocuk istismarını değerlendirdi.

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ezgi Şimşek, çocuk istismarını önlemeye yönelik Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin eğitim ve farkındalık çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

HABER: Hayrettin ACAR

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukları her türlü ihmal ve istismardan ve istismara uğramış çocukların menfaatlerini korumak için yanlarında olmak adına her türlü faaliyeti yaptıklarını söyleyen Şimşek, 'Bizim desteğe ihtiyacımız var, çocuğumuzun yanında olur musunuz diye bize ihbar edilen böyle durumlarda Çocuk Hakları Merkezi adına davalara katılım gösteriyoruz' dedi. Şimşek, İstismar ve ihmalin önüne geçmek için okullarda çocukları istismar konusunda öğrencileri eğitici çalışmalar yürüttüklerini, ayrıca ailelere de bu konuda bilinç kazandırılması için faaliyetlerde bulunulduğunu ifade etti.

'Çocuk istismarı ile ihmali arasındaki fark'

Çocuk istismarının adli bakış açısıyla tanımını yapan Şimşek, istismarı çocuğun sağlığına, fiziksel ve psikososyal gelişimine zarar veren, yetişkin veya toplum tarafından uygulanan her türlü fiziksel, duygusal ve cinsel kötü muamele olarak açıkladı.

Şimşek çocuğun istismarı ve ihmali arasındaki farka dikkat çekerek, 'İhmal çocuğun bakımı ile yükümlü olan bireylerin çocuğun beslenme, barınma, sevgi, güven, eğitim gibi temel gereksinimlerini karşılama konusunda görevlerini yapmamaları olarak belirtilmektedir. İstismar ve ihmali birbirinden ayıran en önemli fark ise istismarın aktif, ihmalin ise pasif olgu olmasıdır' dedi.

İstismar ve ihmalin fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere üç ana grup altında toplandığını belirten Şimşek, internet ve ekonomik istismarın da dördüncü ve beşinci bir boyut olarak eklendiğini ifade etti. Şimşek, 'Her ne kadar istismarı gruplandırsak da çocuklar aslında aynı anda birkaç ya da tüm istismar çeşitlerine maruz kalmaktadır. Aynı zamanda ihmal edilen çocuklar istismara da maruz kalabilmekte ya da istismara yol açabilmektedir. Çocukların cinsel konuda yeteri kadar eğitilmemeleri bir ihmal iken aynı zamanda cinsel istismarın oluşmasında çocuğun kendini koruyamaması, hayır diyememesi ve istismara yönelik güvendiği kişi ve/veya kişiler ile paylaşmaması nedeni ile cinsel istismar oluşmasına neden olmaktadır' açıklamasında bulundu.

Her yıl binlerce çocuk istismara maruz kalıyor

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ezgi Şimşek, TÜİK'in çocuk istismarı verilerini değerlendirdi. TÜİK'in 2021 yılı verilerine göre, güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 207 bin 999 çocuğun %89,4'ünü suç mağduru, %10,6'sını takibi gereken olay mağduru çocuklar oluşturdu. Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen veya getirilen 186 bin 14 çocuğun %57,4'ü yaralama, %13,1'i cinsel suçlar, %12,4'ü aile düzenine karşı suçlar, %4,5'i tehdit, % 12,6'sı bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı mağdur oldu. Bu rakamların her geçen yıl artarak devam ettiğini belirten Şimşek, 'Ayrıca önemle vurgulamak gerekirse, bu veriler, güvenlik birimlerine intikal eden olaylar üzerinden elde edilmiş olup, güvenlik birimlerine intikal etmeyen çok sayıda istismar ve ihmal vakasının mevcut olduğu da maalesef yadsınamaz bir gerçektir' dedi.

Editör: Haber Merkezi