Hayrettin ACAR

Bir zamanların Türkiye'sinde, gençlerin inancı, başörtüsü veya sakalı yüzünden üniversite kapılarında zulümlere maruz kaldığını belirten Nebati, 'bugün ülkemizin dört bir yanında Teknofest ruhuyla yarınlarımızı inşa ediyorlar. Son 21 yılda üniversitelerimizin sayısını 76'dan tam 208'e çıkardık. Böylece, üniversitesi olmayan hiçbir ilimiz çok şükür kalmadı. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için üniversite harçlarını kaldırdık. Üniversite öğrencilerimizin kredi geri ödemelerini sadece aldıkları anapara üzerinden yapmalarına imkan tanıdık' ifadelerini kullandı.

Nebati, ' Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen '1 Milyon İstihdam Projesi' ile siz gençlerimize çevrim içi eğitim imkanlarını geniş bir yelpazede sunarak yazılımcı olma fırsatı sunuyoruz. Bu proje çerçevesinde bizler, bilgi teknolojileri alanında sadece eğitimler sunmakla yetinmedik. Eğitimleri tamamlayan gençlerimizin, bu alanda iş bulabilecekleri dijital altyapıyı oluşturarak, ülkemizin en büyük işverenlerinin de bu istihdam ve kalkınma seferberliğine dahil olmalarını sağladık. Nitekim, 3'üncü yılına giren 1 Milyon İstihdam Projesi toplamda bir buçuk milyon kullanıcıya ulaşmış durumdadır. Bizler, artarak sağlamaya devam ettiğimiz bu desteklerle gençlerimizin büyük başarılara imza atacağına kesin inanıyoruz' diye konuştu.
'Yoğun üretimle Mersin'imizi zirvelere taşıyacağız'

Araç Performansını İçin Yaz Bakımı İpuçları Araç Performansını İçin Yaz Bakımı İpuçları

Teknofest'te başarılar elde eden Mersin gençliğine yönelik olarak Nebati, 'Bugün, bu Teknofest ruhu ülkemizin dört bir yanındaki tüm gençlerimize yepyeni bir heyecan katmış, yepyeni kapıları aralamıştır. Mersin ilimizin Teknofest'e 41 bin 349 başvuruyla en çok başvuru yapan il unvanına da sahip olduğunu hatırlatmak isterim. Teknofest yarışmalarında finale kalan 60 proje arasında Mersinli gençlerimizin derece alan birçok projesi vardır. Yeni dönemde, bilişim alanında Mersin'de gençlerimizin önünü daha fazla açacağız. Böylece, hem nitelikli istihdam imkanlarını artıracak hem de teknoloji yoğun üretimle Mersin'imizi zirvelere taşıyacağız' dedi.

'Bilişim Kenti Mersin: Vizyon Projesi' Başlatıldı
Ortaya konulan vizyon ile birlikte 'Bilişim Kenti Mersin: Vizyon Projesi' çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Nebati, 'Bilişim Kenti Mersin projemiz sayesinde Mersin'imiz, gençlerimizin gayretleriyle yepyeni büyüme ve gelişim fırsatlarına kavuşacaktır. Yeni dönemde Mersin, geleneksel sektörleri olan lojistik, tarım ve turizmin yanına teknoloji sektörünü de güçlü bir şekilde ekleyecektir. Bilişim Kenti Mersin Projemiz çerçevesinde gençlerimizin bilişim alanında eğitim alarak çalışabileceği ve yıl boyunca 7 gün 24 saat hizmet sunacak Bilişim köyleri kuracağız. Bu amaçla, atıl durumdaki bazı mevcut tesisleri dönüştürerek birer bilişim üssü haline getireceğiz. Yeni bilişim girişimlerinin kullanabileceği paylaşımlı ofis altyapısıyla, sürdürülebilir, yeni nesil bir teknopark inşa edeceğiz. Mevcut teknoparkı iyileştirecek ve altyapısını güçlendireceğiz. Mersin Teknokent'te açılacak ofislerle sinerji oluşturacak projelerin gelişmesine aracı olacağız. Mersin Teknoparkı'nın bölgenin en güçlü üretim merkezi olmasını sağlayarak, Mersin'imizin ekonomi ve ticaretine önemli bir katkı sağlayacağız. Bunlara ek olarak, bilişim sektörüne özel ulusal katılımlı ilk ve tek kariyer fuarını Mersin'imizde düzenleyeceğiz. Türkiye'de bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ve bu alanda istihdam edilmek isteyen insan kaynağının buluşma merkezi bundan sonra Mersin olacaktır' diye konuştu.

'Akdeniz Bilişim Zirvesini ve Bilişim Fuarını her yıl düzenleyeceğiz'

Hem Mersin'de hem de çevre bölgede üretimi ve istihdamı artıracak bilişim sektörüne özel teşvik ve destek programlarını da hayata geçireceklerini ifade eden Nebati, 'Bilişim odaklı girişimlerin hızlandırılması için bir yandan da yatırım desteği sağlayacak ve yatırımcı buluşmaları düzenleyeceğiz. Mersin'de filizlenen girişimlerin iş hayatına hızlı bir şekilde kazandırılması için çeşitli programlar düzenleyeceğiz. Mersin'imize özel kitlesel bilişim yatırım fonu kurulmasını sağlayacağız. Bilişim alanındaki girişimlerin kolay ve hızlı bir şekilde yatırım aldığı, yatırımcıların şirketlere kolayca ortak olabildiği bir fon kuracağız. Öte yandan, gençlerimize sunacağımız tüm bu kapsayıcı destek ve gayretlerimizi uluslararası bir zemine de taşıyacağız. Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri davet ederek uluslararası ve geniş katılımlı Akdeniz Bilişim Zirvesi ve Bilişim Fuarını her yıl düzenleyeceğiz. Bu organizasyonun, alanında dünyanın en saygın zirve ve fuarlarından biri olarak anılmasını hedefliyoruz. Bu kadarı yeter deyip asla kenara çekilmeyeceğiz. Mersin'imizin güçlü olduğu tarım, turizm ve lojistik alanlarında Bilişim Proje Yarışmaları da düzenleyeceğiz. Başarılı projeleri kuluçka merkezine alarak hızla hayata geçirilmesini sağlayacağız. Böylece, Mersin ekonomisinin teknolojiyle ve katma değerli üretimle yepyeni ufuklara, yepyeni rekorlara doğru ilerlemesinin önünü açacağız' dedi.

'İstihdam garantili eğitimler verilecek'
Nebati proje kapsamında yaptığı açıklamada, 'İstihdam garantili bu eğitimlerle, isteyen tüm Mersinli gençlerimizi bilişim sektörüne kazandıracağız. Teknoloji alanındaki altyapı yatırımlarımızı da hızlandıracağız. Mersin genelinde fiber optik internet altyapısını geliştirerek tüm şehrin bilgi ve iletişim teknolojileriyle donatılmasını sağlayacağız. İnanıyorum ki bu çalışmalarımız sonucunda şehrimiz yepyeni bir atılım gerçekleştirecek Mersin bir bilişim kenti halini alacaktır. Böylece, şehrimizde öne çıkan tarım, turizm ve lojistik sektörlerinin yanına bilişim sektörü de eklenecek, Mersinli gençlerimiz Mersin'imizi teknolojiyle kalkındıracaktır' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi