Meryem KARADAĞ / Rabia ARSLAN
Kurban Bayramı'nın kapıya dayanması ile dini görevini yerine getirmek isteyen vatandaşlar fiyatlardan dolayı dertli. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Kurbanlık fiyatları açıklamasından sonra Mersinli vatandaşlar açıklanan rakamalar karşısında kurban kesmekten vazgeçtiklerini söyledi.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcı, küçükbaş hayvanların 7 bin TL, büyükbaşların ise 84 bin TL'den başlayacağını söyledi.
Et fiyatlarının piyasa koşullarına göre normal olduğunu vurgulayan Yardımcı, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının 140-160 TL arasında olduğunu söyledi. Yardımcı, 'Fiyatlar biraz geçen seneyi aratıyor. Yem ve besicilik maliyetlerinden dolayı fiyatlar arttı, ancak anormal değil. Geçen sene ete hiç zam olmadı. Daha yeni yüzde 100 zam geldi. Piyasada canlı küçükbaş 140-160 TL arası, büyükbaş 150-160 TL arasında' diye konuştu.
Kilogram fiyatlarının yanı sıra vatandaşın cebinden kurbanlık almak için çıkacak asgari rakamı da açıklayan Başkan Yardımcı 'Koç almaya kalksanız en kötü şartta 7-8 bin TL, büyükbaşın hisse fiyatı ise asgari olarak 12-15 bin TL arasında değişiyor. Büyükbaş kurbanlıkların 7 hisse olduğu düşünüldüğünde bir büyükbaş kurbanlığın fiyatı bu yıl asgari 84 bin TL olacak' diye konuştu.
'BEN DAHA TAVUK KESEMİYORUM, KÜÇÜKBAŞ NASIL KESEYİM'
Tavuk dahi kesemediğini söyleyen bir vatandaş, 'Bilmiyorum artık bu koşullarda nasıl kurban keseceğiz. Recep Tayip Erdoğan bıraktı mı? Ben daha tavuk kesemiyorum küçükbaş nasıl keseyim' dedi.
Fiyatların artışına rağmen kurban keseceğini söyleyen bir başka vatandaş, 'Fiyatlar biraz pahalı ama kurbanı keseceğiz mecbur o bizim üzerimize düşen vazife. Kimse bana demesin ki ben fakirim kesemiyorum. Oturup bir yerde 300-400 TL para veriliyor' ifadelerini kullandı.
Bu bayramın buruk geçeceğini söyleyen vatandaş, 'En küçük kurban 6-7 bin TL. Nereden alacaksın, bir et alamıyorum ki kaldı ki kurban alayım. Geçen bayram da bu bayram da buruk geçti' diye konuştu.
Herkesin parası olduğunu söyleyen bir başka vatandaş ise, 'Kurban keseceğim, fiyatlar hakkında bir bilgim yok ama keseceğiz. Fiyatlar biraz pahalı ama keseceğiz. Olmayan diye bir şey yok herkeste para var. Parasız kimse yok artık' dedi.
'BAYRAMI ÇOKTAN UNUTTUK, BAYRAMI DEĞİLDE KIRMIZI ETİ ÇOKTAN UNUTTUK'
Bir emekli adamın kurban kesme şansı olmadığını vurgulayan vatandaş, 'Şu zamanda mümkünü var mı? Bir emekli adamın kurban kesme şansı var mı? Kurbanlık çıkmış en kötüsü 12 kiloluk kurbanlık 6 bin TL ben kurbanlığı nereden alayım. Önceden kurban bayramından kurban bayramına evimize et girerdi. Evimize et bile girmez oldu artık. Bayram gibi değil artık bayramı çoktan unuttuk, bayramı değil de kırmızı eti çoktan unuttuk. Ben emekliyim bir de emekli olmayan vatandaşı düşün. Bu topluma söyleyeceğim bir şey kalmadı artık. Seçim gününe kadar herkes şikayetçiydi. Ama değişen bir şey olmadı' diye vurguladı.
Kurban kesmeye gücü yetmediğini söyleyen bir başka vatandaş, 'Yok ben nerede kurban keseyim, gücümüz, paramız, malımız, evimiz yok nereden alayım? ' ifadelerini kullandı.
Bu sene kurban fiyatlarının yüksek olduğundan dolayı kurban kesemeyeceğini söyleyen vatandaş, 'Duruma baklalım ona göre hareket edeceğiz durumumuz biraz kötü, ortalığın şartlarına göre kesemeyecek gibi duruyoruz' diye konuştu.

Emeklilerin Promosyon Ödemeleri Bugün Başlıyor Emeklilerin Promosyon Ödemeleri Bugün Başlıyor
Editör: Haber Merkezi