Ebru DOST

Geçen sene Akdenizli 5 HDP meclis üyesinin gözaltına alındığı gün olağanüstü meclis yaparak mecliste çoğunluğu arkasına alan Akdeniz Belediyesi başkanı M. Mustafa Gültak, gelen evet oylarıyla 4 maddede yetki almıştı. HDP'li meclis üyeleri, meclis toplantısının gözaltına alınma günlerinde düzenlenmesinin bir strateji olduğunu iddia ederek, kararın iptali için konuyu yargıya taşımışlardı. İptal davası bugün saat 09:30'da görüldü.

Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak, 21 Temmuz 2022 tarihinde yapılması planlanan belediye taşınmazının satışı ve kiraya verilmesi, 50 milyon TL kredi kullanma yetkisi alması gibi konuların görüşüleceği olağanüstü toplantıyı 28 Temmuz 2022 tarihine ertelemişti. Ve aynı gün 5 HDP'li üye gözaltına alınmış, mecliste çoğunluk muhalefetten AKP'ye geçmişti. Neticesinde mecliste 1'i bağımsız 16'sı AKP'li 17 üye oylarıyla mecliste borçlanma ve satış kararı alınmıştı.

HDP'Lİ ÜYELERİN OLMADIĞI MECLİS TOPLANTISINDA HANGİ KARARLAR ALINMIŞTI?

'50 milyonluk borçlanma, Yılmaz Güney Parkı'nın yurda çevrilmesi ve Akdeniz Belediyesi'ne ait olan Tedaş binasının satışıyla ilgili kararlar alınmıştı.

Olağanüstü meclisin, HDP'li meclis üyelerinin gözaltına alındığı günde yapılmasının bir stratejik hamle olduğunu ileri süren HDP'li üyeler, Başkan Mustafa Gültak' a tepki göstermiş ve konuyu yargıya taşımıştı.

Ergin Ataman'ın Babası Son Yolculuğuna Uğurlandı Ergin Ataman'ın Babası Son Yolculuğuna Uğurlandı

Bugün gerçekleşen duruşma ile HDP'li meclis üyeleri, 50 milyon borçlandırma kararına ilişkin iptal davası duruşmasına katılarak basına açıklamalarda bulundu.

Açıklamayı yapan, Akdeniz meclis üyesi HDP'li Avukat Özgür Çağlar, 'Bu önemli kararlara karşın geçen sene iptal davaları açmıştık. Bugün açtığımız davalardan 50 milyon borçlandırma kararına ilişkin iptal davası duruşması görüldü. Yazılı savunmalarımızı yapmıştık, sözlü savunmalarımızı da mahkeme heyetine bildirdik. Mecliste alınan kararlar usule ve anayasaya aykırıdır. Yapılan olağanüstü meclis toplantısı hukuka aykırıdır. Alınan karar en nihayetinde hukuka ve hukuk devletinin gereklerine aykırı bir şekilde alınmıştır. Bizler, elimizden gelen her türlü hukuki girişimde bulunduk. Biz bu ülkenin anayasasında yazdığı gibi hukuk devleti olduğu inancıyla ve güveniyle savunmalarımızı yaptık. Kararı mahkeme verecektir. Kararın iptal edilmesini umuyor ve bekliyoruz' açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi