HABER: Şule İNAN

'EV SAHİPLERİ ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYMALILAR'

Emlak sektörünün toplumun en can alıcı konularının içinde olan bir sektör olduğunu belirten Sinan Canpolat, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Malumunuz barınma, en temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi, ve tabi gıda bunlar olmazsa olmazlarımız. Belki bir kürk veyahut mont alamayabiliriz ama sokakta veya parkta yatamayız, beslenme olmadan hayatımızı idame ettiremeyiz.

Kira artışları can yakmaya devam ediyor. Emlak odamıza gelen şikayetler içerisinde de en çok şikayet gelen konulardan bir tanesi. Çünkü öyle bir boyuta geldi ki, istisnalar hariç, 1+1 evler 5 bin tl, 2+1 eşyalı daireler 8-10 bin tl tl, eşyasızlar 7-8 bin tl'den başlıyor. Şöyle bir baktığımızda, asgari ücret 5 bin 5 yüz tl, bunun 7-9 veya 10 bin tl olması şu an gündemde, konuşuluyor ve tartışılıyor. Ama ben inanıyorum ki, bu konut kira artışlarının önüne geçilmeden, önleyici tedbirler alınmadan bizim asgari ücretimiz 10 bin tl de olsa fayda etmeyecek. Nedeni de, bu artışlarla 5 bin tl dediğimiz 1+1'ler 7-8 bin tl, 7-8 bin tl olan 2+1'ler 10 bin tl'ye, 3+1'ler 10 bin tl'nin üzerine çıkacak olması. Yani aldığımız ücretin miktarı ne olursa olsun, kiralarla baş etmeye yeterli olamayacak. Bunun için, çok acil ülke ve hükümet, yerel yönetimler, sivil toplum, STK'lar taşın altına elini koymalı.

Ev sahiplerimize seslenen Canpolat: ''Kiracılarımızla lütfen empati kursunlar, birinci derece yakınlarının, yeğenlerinin tayin ya da evlilik dolayısıyla veyahut farklı bir nedenden ötürü başka bir şehre taşınmaları gerektiğini, kendi kiracılarına düşündükleri fiyatları, tıpkı kendi yakınlarına da düşünülecek olmasını göz önünde bulundururak değerlendirsinler. Artış yapmasınlar demiyorum, öyle bir artış yapsınlar ki teraziyi gerçekten dengede tutsunlar. Yani ne kendileri zarar etsin ne de kiracıları mağdur etmesinler. Çünkü görüyoruz, bize gelen şikayetlerde, adliyelere gelen şikayetlerde, basında da yer alıyor, kiracı ev sahibi kavgaları çok sık yaşanmakta, sebebi ise yüksek fahiş kira artışlarının sebep olduğu umutsuzluklar. İnsanlar bununla baş edemiyor, intiharlara varan kötü haberler izliyoruz. İnsanlar en temel geçimlerini sağlamakta zorluk geçiyorlar, bu anlamda ev sahipleri gerçekten ellerini vicdanlarına koyup, o şekilde artış yapmalılar, belki bir nebze daha rahatlarız diye düşünüyorum'' dedi.

'8 YILDIR DEVAM EDEN KANAYAN YARA'

Canpolat, belediye ve hazine arazilerinin mevcut olduğunu söylerken, arazilerin müteahhitlere verilip imar açılırsa çok uygun fiyatta konutların yapılabileceğinin de altını çizdi. .Sözlerşnşn devamında: ''Hem Büyükşehirin bünyesinde, hem ilçe belediyelerin bünyesinde, hem de hazinede bekletilen araziler var. Bana göre bunların bekletilmeyip bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Ben sürekli Mersin'de yaşanan nazım imar planlarına değiniyorum. Kimileri bu serzenişime alınabilirler, gücenebilirler. Çok açık ve net söylüyorum, şu an Mersin'de fiyat artışlarının sebeplerinden birisi de, nazım imar planlarının bitmeyişi. 1/5000'lik imar planlarının Büyükşehir ve ilçe belediyeler tarafından bitmeyişi, arz talep arasındaki makas da böylece git gide açılıyor. Müteahhitlerin inşaat yapamadığı için de arsa almak isteyen vatanadaşımızın imar olmadığı için o arsayı almayı vazgeçiyor. Mersin'de 8 yıldır devam eden bu kanayan yaraya artık bir çözüm bulunmasını içtenlikle belirtmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.

'TİCARET BAKANLIĞIMIZIN ACİL ÇALIŞMA YAPMASINI TALEP EDİYORUZ'

Akkuyu'da çalışan Rus personelin bölgeye göç etmesi, özellikle Anamur'dan Mezitli'ye kadar olan bölgede ciddi bir konut talebi getirdiğini ifade eden Sinan Canpolat, bunun yanı sıra, hala devam eden Ukrayna-Rusya savaşı sonrası savaştan kaçıp gelen yabancılar olduğunu da ekledi. ''Şehrimiz şu anda ciddi anlamda yabancı istilasına uğramış durumda. Yani deyim yerindeyse, yerli vatandaş göçmen oldu ve göçmenler de yerli oldular. Çoğu bölgede yabancılara satışlar kapandı Mezitli-Tece gibi yerlerde. Çünkü buna artık bir dur demek gerekiyor.

Gelen yabancılar ev aldıktan sonra emlakçılık yaptıklarını ve bunun çok ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Başkan Canpolat, ''Emlakçılar Odası olarak Ticaret Bakanlığına bağlıyız, ilimizde ise İl Ticaret Müdürlüğüne bağlıyız. Bu kaçak ve yetkisiz emlakçılarla ilgili çok ciddi bir denetim yapılması gerekiyor. Biz Emlakçılar Odası olarak, ancak onları Müdürlüğe ve Bakanlığa bildirmekle yetinebiliyoruz ama ceza kesme ve yaptırım konusunda bir şey yapamıyoruz. Kaçak emlakçılık, kayıt dışı ekonomiye de sebep oluyor, yapılan satışlar vergiye yansımıyor. Şu an Mersin'de resmi emlakçı sayımız 2.500 ise kaçak olan sayı ise bunun 3 katı. Biz Türkiye'deki Emlakçılar Odaları olarak, çok yakın bir tarihte Adana'da bir araya geldik, sorunlarımızı dile getirirken de en birinci gündem maddesi olarak bu kaçak emlakçılık durumunu konuştuk. Ticaret Bakanlığımızın ivedilikle ve acil çalışma yapmasını talep ediyoruz'' dedi.

Editör: Haber Merkezi