Eğitim Gücü Sen ve Eğitim Bilim Gücü Dayanışma Sendikası il ziyaretleri kapsamında Mersin'de dayanışma ziyaretleri ve toplantısı düzenledi. İlk olarak eğitimcilerin ziyaret edildiği programda sorunlar ve talepler dinlenirken, daha sonra Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca makamında ziyaret edilerek Mersin ilindeki eğitim çalışmaları üzerine görüş alışverişi yapıldı.

HABER: Hayrettin Acar

Toplantı kapsamında öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi, aynı görevi yapan öğretmenler arasındaki kadro ve ücret farkları, sendikalara getirilen yüzde 2 üye şartı ve yetkili sendikanın öğretmenlere verilen yüzde 30 zam oranından memnun olmasının verdiği rahatsızlık konuları tartışmaya açıldı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Eğitim Gücü Sen ve Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat, 'Öğretmenler geçim derdinde. Öğretmenler yoksulluk sınırının altında bir ücretle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. 26 kalemden oluşan zorunlu tüketim maddelerinin fiyatlarında yapılan araştırmaya göre son bir yılda görülen artış yüzde 220'dir. Kira ücretlerinde görülen artış ise ortada. Bir öğretmen 10 bin lira kira ödeyerek evini nasıl geçindirebilir. Öğretmenlere verilen yüzde 30 oranında artış ile öğretmenler yoksulluğa mahkûm edilmiştir' dedi.

'Sarı Sendikalar Öğretmenleri Temsil Etmemektedir'

Özat, 'En çok üyesi bulunan ilk iki sendika yetkililerini yüzde 30 ücret artışından memnun olmaları, öğretmenlerin görüşlerini temsil etmemektedir. Bu nedenle bu iki sendikadan istifalar artmıştır. Artan istifaları durdurmak için ise hükümet yetkilileri üyelik aidatlarının belirlenmesinde yüzde 2'lik üye şartı getirmişlerdir. Bu durum gösteriyor ki yetkili sendika ve ikinci büyük sendika öğretmen haklarını savunamaz durumdadır. Bu sendikalar öğretmen haklarını apolitik duruşu ile savunan Eğitim Gücü Sen'i yüzde 2'lik baraj oyunu ile etkisiz hale getiremeyecekler ve Eğitim gücü Sen eğitim çalışanlarının haklarını her daim savunmaya devam edecektir' ifadelerini kullandı.

'Ücret Farkları Sorunu Giderilmelidir'

Sorunlara yönelik açıklamalarına devam eden Özat, 'Bugün yaşadığımız diğer bir sorun ise Öğretmenlik Meslek Kanunu ile gelen ücret farklarıdır. Eşit iş yapan öğretmenlerin eşit ücret alamaması ise vicdanları rahatsız etmektedir. Özellikle mesleğinin ilk 10 yılında olan öğretmenlerin maaşlarında ortalama 6 bin TL fark bulunmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için yargıya başvurduğumuzu belirtmek isteriz' dedi.

2024-TUS 1. Dönem ve 2024-STS Tıp Doktorluğu Sonuçları Açıklandı 2024-TUS 1. Dönem ve 2024-STS Tıp Doktorluğu Sonuçları Açıklandı

'Şiddetin Önlenmesine Yönelik Yasal Düzenleme Şart'

Özat son olarak, 'Okullarda güvenlik sorunları da artarak devam etmektedir. Şiddet gören öğretmenlerimiz doktor, karakol, savcılık gibi süreçlerden geçerken, şiddeti uygulayanlar karakolda ifade verdikten sonra salıverilmektedir. Okullarımızın giriş kapılarında güvenlik görevlileri de bulunmamaktadır. Öğretmenlere yönelik şiddet olaylarının önlenmesi için yasal düzenlemeler talep etmekteyiz' diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi