YKS'de Sözel Puan İle Kazanılabilen Üniversite Bölümleri YKS'de Sözel Puan İle Kazanılabilen Üniversite Bölümleri

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 'Pedagojik Formasyon' eğitimini seçmeli ders olarak fakülte dışındaki alanlarda vermesi kararını değerlendirdi.

HABER: Derya ÖZGÜR

Eğitim fakültesi öğrencilerine verilen pedagojik formasyon dersinin, YÖK'ün yaptığı düzenleme ile diğer fakülte mezunlarının da öğretmen olabilmelerinin önünü açan kararı tepkilere yol açtı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, YÖK'ün aldığı karara ilişkin, 'Bu düzenleme önemli tartışmalara yol açtı ve sendika olarak bizim de karşı olduğumuz bir uygulama. Eğitim Fakültesinde yetişen öğrencilerin aldıkları eğitim formasyonu, öğrencilere daha çok yararlı olabilecekleri ve pedagoji birimlerinin gerekleri üzerinden iş yapabilecekleri bir alan iken diğer alanlardaki arkadaşlarımıza pedagojik formasyon verilerek onların sınava girmeleri, öğretmen olma haklarının oluşması olarak karşımızda çıkmakta. Ataması yapılmayan yüz binlerce arkadaşımız bekliyorken böyle bir düzenlemeye gidilmesi bu karmaşayı daha çok arttıran bir uygulama olacaktır' ifadelerini kullandı.

Ücretli öğretmenler sefalet ücretiyle yaşıyor

Pedagojik Formasyon eğitiminin, eğitim fakülteleri dışındaki alanlara seçmeli ders olarak verilmesinin atama bekleyen öğretmen sayısında ek bir artışa yol açacağını belirten Sümbül, ücretli öğretmenlik uygulamasına yönelik de şunları söyledi: 'Bir yandan ataması yapılmayan, yüz binin üzerinde bir sayıya ulaşan öğretmenler ücretli öğretmen olarak çalıştırılıyor. Ücretli öğretmenler şu anda asgari ücretin yaklaşık yarısı kadar bir ücretle okullarda çalışıyorlar ve bizimle aynı işi yapıyorlar. Yani bir yandan biz uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı bir uygulamaya karşı mücadele ediyorken bir yandan da sözleşmeli öğretmenler ve ücretli öğretmenler var. Ücretli öğretmenler şu anda asgari ücretin altında bir ücretle yani sefalet ücretiyle yaşıyorlar ve çok zor durumdalar' diye konuştu.

Sümbül: 'Pedagojik Formasyon uygulaması yeni sorunları doğuracak'

Diğer fakültelere pedagojik eğitim vermenin yaratacağı sorunlara dikkat çeken Sümbül, 'Bu işin çözümü ücretli öğretmen çalıştırmak, diğer fakülte mezunlarına pedagojik formasyon vermek değil. Zaten yeteri kadar mezun var ve her köşeye üniversite açarak yapılan uygulama zaten doğru bir uygulama değil. Nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda çok daha önemli sorunlarımız varken bu yeni pedagojik formasyon uygulaması yeni sorunları da beraberinde getirecek. YÖK'ün eğitim fakültelerine danışmadan, eğitim ve yönetimde, eğitim psikolojisinde, eğitim kategorisinde uzman olan arkadaşlarımıza danışmadan aldıkları bu karar sıkıntılı bir karar' dedi. YÖK'ün aldığı pedagojik formasyon kararının Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerken yeni bir rant alanı oluşturacağına dikkat çeken Sümbül, bu uygulamanın bir umut tacirliği olduğunu sözlerine ekledi.

Sümbül, 'Öğretmenlik mesleği diğer mesleklerin yanında, tırnak içinde, kendi işini yapamayan veya iş bulamayan insanların yöneleceği bir alan haline getiriliyor. Eğitim öğretim sistemi açısından zaten çok başarısız giden hükümetin en çok bakan değiştirdiği, en çok politika değiştirdiği ve sınıfta kaldığı bir uygulama söz konusu iken bu uygulamayla iyice öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılıyor. Öğrencilerimizin eğitim öğretim hakkını, geleceğini gasp eden bir politika olarak karşımıza çıkıyor' diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi