Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Türkiye'de son günlerin en yoğun tartışılan gündem maddelerinden birisi, gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlar oldu. Son dönemde sebze ve meyvedeki yüksek fiyatlar tüketicilerin tepkisine neden olurken, bazı marketlerde etiketlere yansıyan farklı fiyatlar, ürünlerin hal çıkış fiyatı ile raf ve tezgah fiyatının sorgulanmasına neden oldu.

Fahiş fiyatların önlenmesi için 'Hal Kayıt Sistemi'nin önemine dikkat çeken haldeki vatandaş, 'Ticaret Bakanlığı'nın geliştirdiği bir 'Hal Kayıt Sistemi' var. Bu uygulamayı akıllı telefonuna indirebilir tüketici, Hal Kayıt Sistemi'ne künyeyi okutarak karekod üzerinden kaça alındığını, nereden alındığını, ne zaman alındığını, ne miktar alındığını görebilecek. Sistemde fiyatları görüp anormal durumlarda şikayet edebilirler, inceleme yapılır ve gereken yaptırım yapılır' dedi.

MERSİN HALİNDE SEBZE VE MEYVE FİYATLARI

Sebze ve meyve fiyatlarının oldukça uygun olduğunu söyleyen haldeki esnaf, sebze ve meyve fiyatları hakkında şu bilgileri paylaştı; 'Domatesin fiyatı 3 TL, biberin hal'deki fiyatı 10 TL, patlıcan 10 TL, salatalık 15 TL arasında değişiyor, kabak 1,5 TL, fasulye 5,5 TL olarak satılıyor. Limon 2 TL. Tüylü şeftali 2,85 TL, kiraz 15 TL arasında değişiyor. Çilek 10 TL, muz 16 TL, karpuzun kilosu 4 TL. Kavunun kilosu 10 TL ama fiyatı değişebiliyor.'

MERSİN MANAVINDA SEBZE VE MEYVE FİYATLARI

Pozcu'da manavlık yapan bir başka vatandaş sebze ve meyve fiyatları hakkında şu bilgileri paylaştı; 'Şu anda en yüksek fiyatı olan kaliteli domates 20 TL, biber fiyatları 15 TL, patlıcan 15 TL, kabak 20 TL, fasulye 15 TL, salatalık 18 TL, soğan 13 TL, patates 18 TL. Meyve fiyatları ise, karpuz 5 TL, kavun 15 TL, dalbastı kiraz 40 TL, çilek 30 TL, muz 35 TL, nektari ve tüylü şeftali 15 TL Limon 10 TL.'

Fiyat farkının nedeni ve artıştan kimin sorumlu olduğuna dair konuştuğumuz üreticiler, halde çalışanlar, pazarcılar ve vatandaşlar şikayetlerini dile getirdi.

'2 TL'den SATAMIYORUZ, MANAVLARDA 15 TL AŞAĞI ALAMIYORUZ'

Tarsuslu dometes üreticisi , 'Ben zaten mahvolmuşum, söyleyecek çok şeyim var ama hangi birini söyleyeyim. Sözün bittiği yerdeyiz aslında, domates para etmiyor. Enflasyon düşecekmiş. Türkiye cumhuriyeti enflasyonun yükselişini şimdi kutlasın. Domatesim sezon başından bu yana satılmıyor. Burada 2 TL'ye satamıyoruz, marketlerde ve manavlarda 15 TL aşağı alamıyoruz' diye vurguladı.

'HERKES TUTTURDUĞU FİYATA SATIYOR'

Manava alışveriş listesiyle gelen bir vatandaş ise denetimin şart olduğunu vurgulayarak. 'Kesinlikle denetim gerekiyor, fiyat farklıkları çok fazla herkes tutturduğu fiyata satıyor. Bayram öncesi alışverişe çıktım ve kaç tane manava uğradım. her manavda ayrı bir fiyat. Ben de en ucuz, en uygun yerden alışverişimi yapacağım' diye konuştu.

Ekonomistlerin 'Faiz' Beklentisi: Gözler Perşembe Gününde Ekonomistlerin 'Faiz' Beklentisi: Gözler Perşembe Gününde

'DENETİMLER YETERSİZ'

Denetimlerin yetersiz kaldığını söyleyen yeşillik satan pazar esnafı, 'Denetimler yetersiz kalıyor denetimler yetersiz kaldığı içinde fiyat farklılıkları hep var. Pazardaki tezgahlar arasında bile fiyat farkını görebilirsiniz. Bir tezgahta domates 10 TL diğer tezgahta 20 TL'den satılıyor vatandaş ne yapsın' dedi.

Editör: Haber Merkezi