Et fiyatlarının artarak yükseldiği Mersin'de pek çok vatandaş evine ayda bir alabildiği eti, üç ay da bir alır hale geldi. Alım gücünün düşmesi ve fiyatların yükselmesiyle birlikte et alanların sayısında ciddi bir düşüş yaşandığı öğrenilirken fiyatlarda yaşanan ciddi dengesizliğinde bu düşüşte aktif rol oynadığı belirtildi. 

DERHAL DENETİM YAPILSIN

Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, gazetemize yaptığı özel açıklamada denetimlerin yeteri kadar yapılmadığını söyledi. Özellikle büyük marketlerde et reyonlarında fiyat denetimlerinin arttırılması gerektiğinin altını çizen Pekmez, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ne yazık ki büyük marketlerde satışa sunulan et fiyatları ile kasap esnafımızın satış rakamları birbirini tutmuyor. Bunun sebebi ise marketlerde teşhir alanının geniş olmasından kaynaklı. Bir çok ürün satışının yapıldığı büyük marketlerde et o kalabalıkta kayboluyor bir nevi göze batmıyor. Durum böyle olunca etiketler üzerinde istedikleri gibi oynama şansları oluyor. Ancak kasap esnafında durum öyle değil. İş yerinde kuzu ve dana etinden başka alternatifi olmayan olmayan esnafımızda et hep göz önünde bulunduruyor. Fiyatlarında bu yönde belirlendiği denetlemeler sıkça yapılıyor. O nedenle süper marketlerde et fiyatlarının yüksek olmasının tek sebebi denetimsizliktir" dedi.  

Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı'dan Oda Başkanlarıyla İstişare Toplantısı Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı'dan Oda Başkanlarıyla İstişare Toplantısı

"FİYATLAR DÜŞÜRÜLSÜN"

Diğer yandan halkın alım gücünün günden güne düştüğünü vurgulayan Erdal Pekmez, "Şu an kasap esnafımız 550 ila 600 TL arasında kuzu ve dana eti satışı yapıyor. Ancak ne yazık ki et satışları giderek düşmekte. Türkiye genelinde yüzde 20'lik bir kesim et yiyor, yüzde 25'i ayda bir yerken, yüzde 35'i ise 4 ayda bir et yiyebiliyor. Geriye kalan yüzde 20'lik bir kesim ise hiç et yiyemiyor. Ne yazık ki bu tablo giderek daha içler acısı bir şekil alıyor. Fiyatların bir an önce esnetilmesi gerekiyor. Aksi halde kimsenin et yeme şansı kalmayacak" diye konuştu. 

C080Db0A 755A 4Aa4 9F99 C480976674F5

Kaynak: Hüsamettin Tanrıkulu