Ahmet Petek

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonrası fahiş oranda artan kiralara yönelik önlemlerin sistemsel olarak alınması bekleniyor. Kira artış oranında ilk 3 sıranın içerisinde yer alan Mersin'in, yaz turizmi sonrası kira fiyatlarında artış devam ediyor. Yıl başı öncesi Fahiş kiraların önüne geçileceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kira artışları ile ilgili caydırıcı adımlar atılacak' ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca kira artışlarına yönelik yeni adımların atılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Öğrenciler için en önemli çıkış noktası yurtlarımız. Bizim yurt itibari ile sıkıntımız yok. Türkiye genelinde 850 bin öğrenci kapasiteli yurdumuz var. Bazı yurtlarımızı depremzedeler için kullandık. Ancak bunları yargı yoluyla analarından doğduğuna pişman edeceğiz, rastgele kira koyamazsın. Bunların hepsini belli bir standarda oturtacağız, üzerlerine gideceğiz' açıklamasında bulunmuştu.

'Kiralıkta tansiyon gene artmaya başladı'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 'Kiralıkta tansiyon gene artmaya başladı. Özellikle seçim sonrası evlilik sezonunun getireceği hareketlilik bunun yanında kentsel dönüşümle beraber kampanyaya yapılan başvuruların sayısının 600 bini geçmesi, depremzede vatandaşların iller arası göçü ve gene riskli yapılardan daha sağlıklı yapılarda oturmak isteyenlerin kent içi hareketliliği, son dönemde yapılan atamalara baktığımızda önemli bir kiralık konut talebi söz konusu diyebiliyoruz' dedi.

Özelmacıklı, 'Bu çerçevede İstanbul'da sıfır dairelerde metrekare birim fiyatları 170 TL'leri zorlamaya başladı. Ortalama fiyatlara baktığımızda ise eski yapılarla beraber bu ortalamalar metrekarede 120-130 TL seviyesinde. Bugün için 100 metrekare bir dairenin 12-16 bin lira bandında olduğunu görüyoruz. Bu açıdan özellikle İstanbul, Antalya, Mersin gibi bazı illerde bu çok daha ciddi bir şekilde hissediliyor' ifadelerini kullandı.

Vatandaş, '%25 kuralına kimse uymuyor'

Benzin İstasyonlarında Fiyat Tabelaları Değişti Benzin İstasyonlarında Fiyat Tabelaları Değişti

Kiralarda yaşanan artışlar sonrası vatandaş gergin bir süreç yaşarken yüzde 25 artış oranı kuralına uyulmadığı belirtildi. Mersin Üniversitesi Öğrencisi T.A, 'Artışlar sonrası bir çok ev sahibi olan kiracılarını zorla çıkartarak evini çok daha yüksek fiyata verdi. Kiracılar mağdur. Hakkını bilmeyenlerde var. Hakkını bilen ama yine de ev sahibine söz geçiremeyenler de var. Kira fiyatlarına sistemsel bir uygulama gelmeli. Sorun çok büyük' dedi. Mersin Akkent sakini S.L ise 'kiralar uçtu gitti. Kural sözde yüzde 25 ama uyan yok. Ev sahipleri 'evimin değeri bu diyor ister kal ister çık' diyor. Mersin'in zaten nüfusu çok arttı. Ev yok. Ne yapacağız bilmiyoruz' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi