Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kaldırılacak mı? Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kaldırılacak mı?

Meryem KARADAĞ

Kurban Bayramı'na 16 gün kala Kocayer Mahallesinde hayvan besiciliği yapan Hüseyin Ceylan hayvancılık sektöründe besicilerin başının dertte olduğunu söyledi. Maliyetlerin artması sonucu; saman, yem, mazot fiyatlarının yükselmesi ile Ceylan çaresizliklerini dile getirdi. Ceylan; 'Maliyet ler her geçen gün arttığı için önümüzü göremez hale geldik. Malum insanların alım gücü de belli, bizim maliyetlerimiz çok çok yüksek, buna paralel olarak da kurban fiyatları yüksek oluyor haliyle. Kurban fiyatları vatanaşı çok zorluyor, her iki taraf da çaresiz ne yapsın. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, böyle giderse önümüzde ne olduğunu bilemez hale geleceğiz' diye konuştu.

Yem fiyatlarının geçen yıl 120 lira, bu yıl ise 375 lira olduğunu vurgulayan Ceylan, ' Devlet besicilere yardım etmeli. Hayvancılığa destek versinler, mazota ve yem fiyatlarına indirim getirmeleri gerekiyor. Çiftçiliğe küsmüştük zaten böyle giderse hayvancılğa da küseceğim, mesela geçen yıl artan mazot, gübre ve yem fiyatlarından dolayı hayvan besleyememiştim. Hayvanlarımıza her zaman satın aldığımız yemleri vermiyoruz, yoksa altından kalkamayız. Satın aldığımız yeme ek olarak kendi ürettiğimiz alternatif yem ve samanlarımız oluyor. Dediğim gibi artan gübre, tohum ve mazottan dolayı onu da yapamaz hale geldik. mesela hayvanlar için kullandığımız ilaçlar ve belli sürelerden vurduğumuz aşıların maliyeti bile artık çok büyük bir külfet bizim için' ifadelerini kullandı.

Besicilerin artan maliyetlerden dolayı artık hayvancılıkla uğramak istemediklerini söyleyen Ceylan, ' Dediğim gibi 3-4 katı kadar artan maliyetlerden sonra kurbanlık fiyatları da geçen yılın çok çok üstünde. Biz eskiden samanı, maliyetten bile saymazdık ama artık samanın maliyeti, hayvancılığı tek başına bitirme noktasına geldi. Bu şartlarda hayvancılığı yapmak istemiyoruz artık' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi