AYSUN KOÇ AYDOĞAN

Antakya Medeniyetler Korosu bir dayanışma konseri için Mersin'deydi. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konseri Mezitli Soroptimist ve İçel Soroptimist Kulüpleri düzenledi. Etkinlikte tüm salon doldu, kent protokolünün bir kısmı konserde hazır bulundu. Mersin Büyükşehir, Yenişehir ve Mezitli Belediye Başkanları konseri orta sırada birbirilerine yakın oturarak izlediler.

Konser programında bilinen popüler parçalar, halk türküleri, farklı dillerde şarkılar ve İzmir Marşı ve Memleketim şarkısı yer aldı. Depremde Adıyaman Isias Hotel'de enkaz altında kalan Kıbrıslı sporcu çocukların anısına 'Mağusa Limanı' şarkısı seslendirildi. Şarkı esnasında, hayatını kaybeden çocukların, ailelerin ve hocalarının fotoğrafları sahnedeki dijital ekrandan paylaşıldı. Antakya Medeniyetler Korosu başkanı Yılmaz Özfırat hem koroyu yönetti hem de şarkı aralarında depremi, depremzedelerin yaşadıklarını, içinde bulundukları zorlukları anlattı. Özfırat 'Biz 3 gün çok yalnız kaldık' diyerek başladığı konser boyunca yaşanan zor zamanların altını çizdi, koro üyelerinin duygularını, yaşadıkları acı günleri izleyenlerle paylaştı. Özfırat deprem dönemindeki tüm ülkede gösterilen dayanışmaya sıklıkla dikkat çekerek Türkiye'nin farklı kültürler ve inanışlarla bir bütün olduğunu, birarada durabilmenin kıymetini özellikle vurguladı. Şarkı aralarında eğlenceli hikayeler ve kendi yaşadığı anıları da anlatan Özfırat'ın performansıyla konser, izleyenlerin karmaşık duygular yaşadığı, büyük ölçüde ağladığı, zaman zaman gülüp, zaman zaman marşlarla coştuğu bir atmosferde gerçekleşti.

Konserin sonunda seyircilerin yoğun alkışlarıyla bir şarkı daha dinlemek için beklediği anlarda Mezitli Soroptimist Kulübülü Başkanı Yıldız Sevener ve İçel Soroptimist Kulübü Yeşim Antmen seyircilere ve katılanlara teşekkürlerini ifade ederek sponsorlara plaket takdim etti. Sahneye gelen sponsor kurumların temsilcileri depremden etkilenen kişilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlatarak plaketlerini aldılar. Koro ve izleyiciler son şarkı için takdim merasiminin bitmesini beklemek zorunda kaldı.

ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU

Koro farklı medeniyetler arasında bir köprü oluşturmak amacıyla üç semavi din ve Alevi, Sünni, Ermeni, Ortadoks, Katolik ve Musevi mezhebinden gelen üyelerden oluşuyor.

2008 yılında çıktıkları yolculukta okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtıyor, etnik önyargıların aşılmasında büyük gücü ve rolü olan müziği kullanıyorlar. Koro 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi, iki kez Barış ve Kardeşlik Ödülünü ve 2019 yılında Kültür Bakanlığı Özel Ödülü'nü aldı. 6 Şubat'ta yaşanan deprem öncesinde Antakya Medeniyetler Korosu'nun 200 üyesi vardı. Bugün aralarından 6 üye eksik. Koronun herbir üyesi depremde en az bir yakınını kaybetti.

Karamancılar Konağı Mersin Kültürünü Yaşatacak Karamancılar Konağı Mersin Kültürünü Yaşatacak

Fotoğraf: Aysun Koç Aydoğan

Editör: Haber Merkezi