Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikasına kararlılıkla devam edileceğini söyledi. Karahan, enflasyonda düşüş sinyallerinin geldiğini belirterek rezervlerdeki artışa ve kredi büyümesindeki ılımlı seyre dikkat çekti.

Dezenflasyon Süreci ve Sıkı Duruş Vurgusu

Merkez Bankası Başkanı Karahan, sunumunda dezenflasyon sürecinin başladığını savunarak, "Enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemliyoruz. Dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz" dedi. Fiyat istikrarının sağlanmasının, sıkı para politikasının devamına bağlı olduğunu vurgulayan Karahan, “Sıkı ve kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Karahan, özellikle temel mal fiyatlarında görülen 32 puanlık düşüşün ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin olumlu etkisine işaret etti. Maliyet baskılarının da azaldığını belirterek, bu faktörlerin dezenflasyonu desteklediğini söyledi.

Faiz, Likidite ve Döviz Politikası

TCMB Başkanı, politika faizinin yüzde 46 seviyesinde sabit tutulduğunu hatırlattı. Döviz talebini dengelemek ve Türk lirasına geçişi teşvik etmek amacıyla çeşitli araçlar devreye alındı. Bunlar arasında likidite senetleri ve vadeli döviz satış işlemleri (NDF) yer aldı. Karahan, bu tedbirler sonucunda swap hariç net rezervlerde 17,2 milyar dolarlık, brüt rezervlerde ise 81,2 milyar dolarlık artış yaşandığını açıkladı.

Borsa Günün İlk Yarısında Geriledi Borsa Günün İlk Yarısında Geriledi

Kredi Büyümesi Sınırlı, Rezervler Arttı

Kredi tarafında ise yılbaşından bu yana daha dengeli bir büyüme izlendiğini belirten Karahan, "Ticari krediler büyüme sınırlarıyla uyumlu seyrediyor. Kredi kartı ve bireysel kredilerde de yavaşlama gözleniyor" dedi.

Karahan, “Sıkı para politikası duruşumuz rezervleri destekledi, enflasyonda düşüş başladı. Önümüzdeki dönemde kalıcı fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedeflerimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerleyeceğiz” diye konuştu.

TBMM’de Protesto ile Karşılandı

Fatih Karahan’ın TBMM'deki sunumu öncesinde, CHP’li milletvekilleri tarafından protesto edildi. Milletvekilleri, “19 Mart darbesinin bedeli 57 milyar dolar” yazılı dövizlerle Karahan’a tepki gösterdi. Protesto, Mart ayında yaşanan görev değişiklikleri sonrası döviz rezervlerindeki erimeye gönderme olarak yorumlandı.

Kaynak: Haber Merkezi