Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda, kadın öğretmenlere ‘kılık kıyafetleri’ için uyarı yazısı yazıldı. Yazıda, okulun almış olduğu toplantıda kadın öğretmenlerin ‘ne tür kıyafetler giyip,  giymeyeceği’ konusunda uyarı yapıldığı ama bu uyarıya dikkate alınmadığı yer aldı. Olaya karşı  Eğitim-Sen’den tepki gecikmedi: “Eğitim emekçilerinin kendi kararlarını veremeyeceğini, gayrı ahlaki tutumlarda bulunacaklarını düşünen bu aciz zihniyet kıyafet meselesiyle kadını çalışma yaşamında baskı altına almaya, kadını kişiliksizleştirmeye; “itaat et rahat et” anlayışıyla kadınsız iş yerleri yaratmaya çalışan düşünceyi biz uzun zamandır tanıyor bu zihniyeti kabul etmiyoruz.”WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.01.23

KILIK KIYAFET ‘GENELGESİ’
Okul müdürü tarafından kadın öğretmenlere gönderilen uyarı yazısında, “Kadınlar; Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez' denilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 02/03/2007 Tarih ve 1171 sayılı ve Özel Eğitim Okulu / Kurumlarında Kılık ve Kıyafet Konulu genelgesinde belirtilen hususlara göre okula gelmediğiniz tam aksine, yüksek topuklu ayakkabı, diz üstü yırtmaçlı mini etek/askılı mini elbise, çok açık yakalı gömlek ya da buna benzer kıyafetler giyerek okula geldiğiniz tespit edilmiştir. Okul idaresinin sene başı öğretmenler toplantısında yapmış olduğu sözlü ve rencide edici olmayan uyarıları dinlemediğiniz, aynı tarz kıyafetlerle okula gelmeye devam ettiğiniz dolayısıyla okuldaki uyum ve çalışma barışını bozduğunuz tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda, kılık ve kıyafetiniz ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermeniz konusunda gereğini rica eder, aksi takdirde tarafınız ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları kanununun ilgili maddeleri uyarınca yasal işlem başlatılacağını tarafınıza bildiririm” denildi.


“KADIN ÇALIŞANLARININ KILIK KIYAFETİNİ TAKINTILI HALE GETİRDİLER”
Mersin Eğitim-Sen Şube Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Başkan Sümbül, “Milli Eğitim Bakanı göreve gelir gelmez kadın öğretmenlerin giyimini denetleyebilmek, sendikaların aldığı özgür kılık/kıyafet kararlarını boşa çıkarmak için “önlük” giymeyi tavsiye eden bir kararın altına imza attı; hatta önlükleri bedava dağıtmayı taahhüt etti.

Bakanlığın; kadın öğretmenlerin, kadın eğitim emekçilerinin, kadın çalışanların kılık/kıyafetlerini takıntı hale getirerek laik yaşamı dizayn etme çabaları (Eğitim Sen’in girişimleriyle) önlük meselesinde büyük bir dirençle karşılaşınca okullarda bu durumdan vazife çıkaran liyakatsiz okul yöneticileri kadın çalışanların etek boyları, kadın gömleklerinin yakaları, kadın elbiselerinin kol uzunluğuyla uğraşmaya başladı” dedi. 

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.01.28
“GERİCİ ZİHİNLERLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
“Kadın bedeni üzerinden bir dünya görüşünü yaymaya çalışan bu anlayış kadın cinayetlerinin artmasında cesaretlendirici bir tutum olarak karşımızda duruyor” diyen Sümbül şöyle devam etti, “En son Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulunda okul müdürü tarafından kadın eğitimcilere yırtmaçlı etek, kısa kollu tişört, yakası açık gömlek giymek gerekçesiyle “uyarı”  cezası verildi.

Kadın İstihdamının Önemi Kadın İstihdamının Önemi

Eğitim emekçilerinin kendi kararlarını veremeyeceğini, gayrı ahlaki tutumlarda bulunacaklarını düşünen bu aciz zihniyet kıyafet meselesiyle kadını çalışma yaşamında baskı altına almaya, kadını kişiliksizleştirmeye; “itaat et rahat et” anlayışıyla kadınsız iş yerleri yaratmaya çalışan düşünceyi biz uzun zamandır tanıyoruz. Parkta tek başına oturan kadına saldıran, gebe kadının sokağa çıkması ahlaksızlıktır diyen, başı açık kadın perdesiz ev gibidir söylemini yayan, gülen kadın hafif kadındır düşüncesiyle toplumu zehirleyen bu tutumlar okullarda kurum müdürleri eliyle hayat geçiriliyor. Kadın eğitim emekçilerinin kıyafetleri cezaya konu ediliyor.

Eğitim Sen olarak kadına yönelik her türlü ayrımcı tutum, davranış, baskı, mobing, şiddeti karşısında durduk, durmaya da devam edeceğiz. Kadın emekçilerin giyimlerini/kuşamlarını denetleyen, dizayn eden bu zavallı odaklarla filli meşru, hukuki alanda her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz. Eğitim Sen olarak “kadın, yaşam, özgürlük” anlayışıyla yaşamı büyüten kadınlarımızla dayanışmayı büyüterek gerici zihinlerle mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Seren Sabuncu