Mersin’in Aydıncık ilçesinde kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı çevreciler, belediye yetkilileri ve yurttaşlar, bilirkişi incelemesi öncesinde bir araya geldi. İskelede yapılan eylemde, “Mesleki etik çerçevesinde karar verin”, “Doğamıza, denizimize dokunma” ve “Aydıncık’a sahip çıkıyoruz” sloganları atıldı.

ÇED Raporlarına İtiraz Sürerken Yurttaşlar Alanda

Aydıncık kıyılarında kurulması planlanan balık çiftlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bazı şirketlere “ÇED olumlu” ve “ÇED gerekli değildir” raporları verildi. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık Belediyesi ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) bu kararlara karşı dava açarak yargıya başvurdu.

Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, söz konusu alanlarda yerinde inceleme yaparken, yurttaşlar da bilirkişi heyetinin geldiği gün Aydıncık İskelesi’nde toplandı.

“Turizmle Çelişen, Ekolojik Dengeyi Bozan Bir Proje”

Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, bölgede kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı olduğunu belirtti. Kılıçarpa, “Turizme bu kadar açık, doğal güzelliklerle dolu bir bölgede bu tarz sanayi projelerinin yeri olamaz. ÇED raporunda yeterli bilimsel veri sunulmamış. Çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Mersin'de 'Patiköy Doğal Yaşam Alanı' Hizmete Açıldı
Mersin'de 'Patiköy Doğal Yaşam Alanı' Hizmete Açıldı
İçeriği Görüntüle

“Akdeniz Kaynıyor, Bu Isıda Balık Tüketilemez”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da yaptığı açıklamada, bölgedeki deniz suyu sıcaklığının olağanüstü boyutlara ulaştığını ve balık çiftliklerinin bu şartlarda halk sağlığına tehdit oluşturduğunu belirtti. Aslan, şunları söyledi:

“ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ölçümlerine göre Akdeniz’in sıcaklığı 34 dereceyi bulmuş durumda. Bu sıcaklıkta üretilecek balığın tüketimi halk sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Ayrıca üretimde tonlarca antibiyotik, kimyasal ve dezenfektan kullanılıyor. Bilim insanları da bu sistemin sağlıklı olmadığını söylüyor. Bu nedenle bilirkişilerin raporlarında mesleki etik ve kamu sağlığı esas alınmalıdır.”

Balıkesir ve Muğla’dan Sökülen Çiftlikler Mersin’e Yöneldi

Balıkesir ve Muğla gibi turizm bölgelerinden çevresel etkileri nedeniyle kaldırılan balık çiftliklerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönlendirmesiyle Mersin kıyılarına yöneldiği belirtiliyor. Aydıncık dışında Silifke ve Anamur gibi çevre ilçelerde de benzer başvuruların yapıldığı öğrenildi.

Çevreciler: “Ne Aydıncık’ta Ne Silifke’de Ne Anamur’da İstemiyoruz”

Eylemde yurttaşlar tarafından sık sık “Doğamıza, denizimize dokunma”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları atıldı. Açıklamalar, hem çevre hakkı hem de halk sağlığı açısından balık çiftliklerine karşı güçlü bir duruşun ortaya konulduğunu gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi