Ticaret Bakanlığı, mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın yalnızca 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024'e kadar yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açıldığını duyurdu. Bu karar, yem ve nişasta sektörünün ana üretim girdilerinden biri olan mısır ithalatında uygulanacak yeni gümrük vergisini de kapsıyor.

Erbilli İş İnsanları Mersin'de Erbilli İş İnsanları Mersin'de

Cumhurbaşkanı Kararı ve ek tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlık, bu uygulamanın temel amacının gıda ürünlerinde arz güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti. Mısırın, başta kanatlı hayvan yemi olmak üzere gıda sanayisinde önemli bir girdisi olduğu ifade edildi.

Bakanlık, 2024 rekoltesinde iklim koşulları ve küresel gelişmeler nedeniyle mısırda önemli bir düşüş beklendiğini ve bunun piyasalara yansıyabilecek etkilerinin önlenmesi amacıyla düzenlemeler yapıldığını açıkladı. 

Yeni düzenlemeyle, yerli üretimin yetersiz kaldığı mısırın 1 milyon tonluk kısmının ithalatında gümrük vergisinin yüzde 5 olarak belirlendiği, 1 milyon tonun üzerindeki ithalatlarda ise gümrük vergisinin yüzde 130 olacağı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, piyasalardaki arz, talep ve fiyat düzeylerini sürekli takip ederek gerekli düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğini vurguladı Ticaret Bakanlığı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

"Mısırın 2024 rekoltesinde olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de etkisiyle gerek ülkemizde gerek dünyada önemli ölçüde düşüş beklenmekte olup, konu Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içinde yakinen takip edilmektedir. Bu itibarla iç piyasada söz konusu ürünün arzında yaşanabilecek sıkıntının gıda fiyatlarına yansıyabilecek etkilerinin önlenebilmesini teminen, ülkemiz ihtiyacının yerli üretimle karşılanamayan kısmı için Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığının da mutabakatıyla yıl sonuna kadar geçerli yeni bir düzenleme yapılmıştır.

MISIR ÜRETİCİSİ VE TÜKETİCİ KORUNACAK

Anılan düzenlemeyle mısır üreticisi çiftçimizin zarar görmeyeceği, mısırda arz-talep dengesini sağlayacak ve gıda sektöründe oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketiciyi koruyacak şekilde, mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın sadece 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024'e kadar kullanılmak üzere yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır.

Anılan dönemde 1 milyon tonun üzerindeki miktarda yapılacak ithalatta gümrük vergisi yüzde 130 uygulanmaya devam edecektir."

Kaynak: Haber Merkezi