HABER: Meryem KARADAĞ

Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Abdulhalim Batur, 'Pazarcılar Esnaf Odamızın bin beş yüze yakın üyesiyle merkez dört ilçede haftanın yedi günü altmış sekiz noktada, Mersin halkına hizmet etmek adına pazar açmaktayız. Üreticiden tüketiciye köprü vazifesi görüp halkımızın bütçesine göre sağlıklı taze ürünler temin edip pazar açıyoruz. Kurulan pazarlarımızın ana temeli Mersin halkına uygun fiyat, taze ürün sağlamak. Ramazan ayının gelişiyle pazarlarda evlerimizde sofranın hareketli olduğu gibi pazar yerlerinde de hareketlilik olacaktır. Ama biz pazarcı odası olarak esnafımızla beraber yaşanan ekonomik krizi göz önünde bulundurarak ülkemizde yaşanan depremi göz önünde bulundurarak ve Mersin'de yoğunlaşan depremzedelerimizi düşünerekten mümkün mertebe uygun fiyata, taze günlük ürünleri temin edip halkımızın rahat gönül rahatlığıyla sofrasına, evine, pazar yerlerinden alışveriş yapmalarını sağlıyoruz' dedi.

'Marketler Göre Gayet Uygun'

Pazarlarımız Türkiye genelinde bir kültürdür diyen Batur, 'Bugün kesinlikle şunu iddia ediyorum ki pazar yerinde ve bir AVM'de fiyat farkı var. Bizim pazar yerlerimizde uygun fiyat olduğunu iddia ediyoruz. Artı şöyle bir avantajı var pazarda. Rekabet ortamı olduğu için yüksek fiyata ürünün satılamayacağı açık ve aşikardır. Marketler zincirinde reyonlarında bir veya iki çeşit domates var iken bizim pazar yerlerinde yirmi çeşitten fazla, elli çeşitten fazla domates, farklı yerlerde satıldığı için burada olan rekabet ortamından dolayı pazar yerleri hem taze hem uygun fiyata Mersin halkına hizmet ediyoruz' diye konuştu.

'İsrail'i Boykot' Talebini Kabul Eden Rektör Görevden Uzaklaştırıldı 'İsrail'i Boykot' Talebini Kabul Eden Rektör Görevden Uzaklaştırıldı

Pazarlar Ramazan Ayı Boyunca Denetlenecek

Ramazan ayında fahiş fiyat denetimleri sıklıkla yapılacağını söyleyen Batur, 'Pazarlar denetleniyor, Ramazan ayı boyunca da denetlenecek. Yetkili merci olarak biz değil aslında zabıtanın denetlemesi lazım. Ama tabii ki kendi sektörümüz olduğu için biz de denetliyoruz. Halde günlük okunan fiyatlara eş değer takip ederek pazarlarımızda tekelleşme, fırsatçılık, fahiş fiyata mal, ürün satılmaması üzeri pazardaki gündüz görevli çalışan arkadaşlarımızdan bilgi alışverişi yaparak bunu denetliyoruz. Sadece Ramazan ayı değil veya deprem olduğundan dolayı değil yılın on iki ayı pazarcı esnaf arkadaşlarımızın denetleme ve haklarını savunmakla mükellef oluyoruz' dedi.

Batur, 'Mersin Pazarcılar Esnaf Odası olarak ülkemizde on bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif'in gelişinin ülkemize, esnafımıza, vatandaşımıza hayırlı, bereketli, bol kazançlarla beraber gelmesini diliyorum. Burada başta Mersin halkı olmak üzere tüm Mersin Pazarcı esnafı ve sanatkarının Ramazan ayını kutluyorum. Hayırlara vesile olmasını diliyorum' diye konuştu.

'2 Poşet Yeşillik 70 TL Olur Mu?'

2 poşet yeşillik 70 TL olur mu? diyen Bayram Bey ise, 'Bir turp 8 lira olursa, maydanoz 3,5 olursa, bir patates 25- 30 lira olursa fakir ne yapacak? Ben size soruyorum. Fakir ne yapacak? Yeşillik aldım başka bir şey yok. Bizler ekmek bulamıyoruz, etin, sütün, kuruyemişin yanından nasıl geçelim. 300 gramlık bir pide 10 TL satılacakmış. Ben 16 nüfusum nasıl yapacağız? İlk iftar günü 6 pide alsak 60 TL ödeyeceğiz. İlk gün çocuklar için alacağız ama diğer gün alamayacağız. Etin kilosu 250 TL, sütün litresi 25 -30 TL, bir kola almış 35 TL, kuruyemişin yanına hiç yaklaşılmıyor, Sadece yeşillik alabildim ben bu ramazan alışverişinde ve isterdim bende et, süt, yumurta, hurma almak isterdim. 2 poşet yeşillik 70 TL olur mu?' diye vurguladı.

'Fiyatlar Geçen Haftaya Göre Daha Pahalı'

Fiyatlar geçen haftaya göre daha pahalı diyen emekli öğretmen Mevlüt Bey ise, 'Muz, elma ve domates alabildim. Fiyatlar geçen haftaya göre biraz daha pahalı. Muz geçen hafta 15 TL, bu hafta 22 TL olmuş. Enflasyon düşmüyor. Daha hiçbir şey alamadık, çünkü her şey çok pahalı' dedi.

'Fiyatlar Gayet Uygun'

17 yıldır pazarcılık yapan Aydın Arıcı ise, 'Fiyatlar şu an gayet uygun bence marul ucuz yani, şu an yüksek olan bir şey görmüyorum. Vatandaşın cebinden para yoksa şimdi fiyat istersen yüzde ona düşsün ne fark eder ki, para olmadığı zaman pahalı tabi. Ispanak 10 liradan, 5 liraya düşmüşse, 4 liraya düşmüşse, 3 liraya düşmüşse marul 10 liradan, 4 liraya, 3 liraya düşmüşse pahalı değil. Ispanak şu an 6 lira, marul beş lira, havuç 13 lira, turp 7 lira fiyatlarımız böyle' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi