Ekonomi

Ramazan Pidesinin Fiyatı Belli Oldu

Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, 330 gramlık ramazan pidesini 10 liradan satılacağını söyledi.

Abone Ol

HABER: Meryem KARADAĞ

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gramlık ramazan pidesinin 10 liradan satılacağını duyurdu. Mersin Fırıncılar odasından da ses geldi. Dalkılıç, 'Pide fiyatları Türkiye genelinde 300 gramlık ramazan pidesi 10 liradan satılacağı söylendi. Biz Mersin'de ise 330 gram yaptık. Yani 30 gram arttırdık. Bizler ise Depremden dolayı birkaç gram farklı olsun istedik. Fakat fırıncılar hiç memnun değiller. Onlara çok hak veriyoruz, gerçekten emeklerinin karşılığını alamıyorlar çünkü hiçbir şekilde maliyetini kurtarmıyor' dedi.

Geçtiğimiz yıl 6 liradan satışa sunulan pide fiyatlarının 2023 yılında ise 10 liradan satışa sunulması bekleniyor. Birçok vatandaş ise hali hazırda birçok üründe görülen yüksek fiyatlar nedeniyle zorluk yaşamaya devam ediyor. Fırın sahipleri, Ramazan'da pide satışlarının oranının Ramazan ayı içerisinde değişkenlik gösterdiğini söyledi. Maliyetler karşısında fiyatların normal olduğunu belirten fırıncılar, 'Fiyatlarımız bu sene belirlendi. 330 gram pidemiz şu anda 10 lira. Geçen sene normalde 6 liraydı ama bu sene tabii un, yumurta, susam fiyatları, işçi fiyatları, doğal gaz, su, enerji maliyetlerini gibi maliyetlerimiz arttı. Bütün bu bunları üstüne koyarsanız, bu seneki fiyatlar normal diye düşünüyoruz. Bence az bile fırıncılar ne yapsın, bizi de birileri düşünsün istiyoruz' dedi.

'Bizi Bu Duruma Getirenler Utansın'

Nerede o eski bayram alışverişleri diyen 75 yaşındaki Ahmet Bey ise, 'Şu an herkes evinde bakın şu caddelere, manavlara, kasaplara, kuruyemişçilere bomboş, kimsenin alacak gücü kalmadı. Bu ramazan biz bilmez miydik, çarşı pazar da dolaşmak, Pazar çantalarımızı doldurmak. Maalesef yok dolmuyor. Pide fiyatı 10 TL olur mu? Olmaz ekmek en temel ihtiyaçtır. Bizi bu duruma getirenler utansın ne diyelim.

'Fırıncılar ve İdareciler Bu Konuda Biraz Özverili Olmalı'

35 yıldır fırıncılık yaptığını söyleyen Ahmet Çakır, 'Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı fırıncılar dertli. Özellikle doğalgaz, elektrik, su, un, susam, yumurta bu işin maliyetleri. Ülkede daha doğrusu dünya genelinde buğday krizinden dolayı sürekli bir fiyat değişimi olmaktadır. Bu fiyatların yükselmesi ise girdi fiyatlarını yükseltiyor. Vatandaş ne kadar haklıysa fırıncılarda o kadar haklı. Yani şimdi ülke olarak kritik bir süreçten geçiyoruz. Biraz fırıncıların bu konuda özverili olması gerekir. Biraz da idarecilerin özverili olması gerekiyor. Neticede insanların temel tüketim maddesi ekmek. Bu zor günlerde, halka daha ucuz ekmek üretmek için idareciler ve fırıncılar aynı noktada buluşup hareket etmesi gerekiyor' diye konuştu.

'Tarımsal üretimi teşvik etmek gerekiyor'

Fiyatlar bence uygun diyen Çakır, 'Yıllardır sektörün içinden biri olarak konuşuyorum. Fiyatlar bence uygun, emeğinin karşılığını almaları gerekiyor fırıncılarında. Tarımsal üretimi teşvik etmek gerekiyor. Çiftçi sübvansiyon en basitinden kuraklıkla başımız dertte. Buğdaylar boy vermiyor, kuraklık, iklim, iklim krizi bütün dünyanın sorunu. Ülke genelinde ekilebilir alanların da tam olarak, tam kapasiteyle kullanıldığını düşünmüyorum' diye vurguladı.