10-16 Mayıs Engelliler Haftası: Farkındalık ve Dayanışma 10-16 Mayıs Engelliler Haftası: Farkındalık ve Dayanışma

Tuğçe DOKUMACI

Türkiye'de seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanılmaması durumunda cezai işlem uygulanabilir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının seçme hakkını kullanması beklenir. Oy kullanmamanın cezası, seçim dönemlerine ve YSK'nın alacağı kararlara göre değişiklik gösterebilir.

2017 yılında yapılan referandum ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy kullanmama cezası 22 TL olarak belirlenmişti.

Ancak, 2023 yılında yapılacak seçimler için oy kullanmama cezasının ne kadar olacağına dair bilgi, seçimlerden önce YSK tarafından belirlenecek ve duyurulacaktı. Oy kullanmamanın cezası, ceza tebligatı ile bildirilir ve ödemeler Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilir​​​​​​.

Bu durum, oy kullanmanın yalnızca bir vatandaşlık hakkı değil, aynı zamanda bir yükümlülük olduğunu ve ihlali durumunda yasal sonuçları olabileceğini göstermektedir. Seçim dönemlerinde bu tür yükümlülüklerin güncel bilgileri ve ceza miktarları, YSK'nın resmi duyurularıyla belirlenir ve kamuoyu ile paylaşılır.

Seçimde Kimler Oy Kullanamaz ?

  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar
  • Silah altında bulunan erler
  • Onbaşılar ve kıta çavuşları
  • Askeri öğrenciler
  • Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler
Kaynak: Tuğçe Dokumacı