Aspartam olarak adlandırılan yapay tatlandırıcılar daha az kalorili olması ile şeker yerine tüketilmektedir. Kalori alımını düzenlese de aspartamın şeker yerine tüketildiği durumlarda pek çok sağlık riski ortaya çıkıyor.

Aspartam diyet yiyecek ve içeceklerinde şeker yerine kullanılan ve hem paketli gıdalarda yer alan hem de küçük tabletler halinde sizin de tüketebileceğiniz bir üründür. Çoğu kişinin sağlıklı olduğunu sandığı aspartamın sağlığa zararları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Stres ve depresyona neden olur: Aspartam üzerinde yapılan araştırmalar aspartamın oksidatif stresi artırdığını ortaya koyuyor. Aspartamın tüketilmesi beyin sağlığına zarar verir. Bilişsel sağlığa verdiği zarar ile stres ve depresyona neden olur. 

Sindirim sorunları: Aspartamın tüketilmesi bağırsaklarda yer alan bakterileri olumsuz şekilde etkiliyor. Gastrointestinal mikrobiyom ve bağırsak bakterilerini olumuz etkileyen aspartam sindirim sistemine zarar veriyor.

Kanser riski: Aspartam sürekli olarak tüketilmesi ile kanser riskin artırmaktadır. Pek çok sağlık sorununa yol açan aspartam birden fazla kanser hastalığı riskini artırdığı için tüketilmemesi tavsiye edilir. 

Kongo’da ‘M Çiçeği’ Salgına Dönüşebilir: 450 Ölü Kongo’da ‘M Çiçeği’ Salgına Dönüşebilir: 450 Ölü

Kalp krizi riski: Aspartamın tüketimi kalp hastalıklarının önünü açıyor. Aynı zamanda kalp damarlarının tıkanmasına bağlı felçlerde yüzde 17 oranında artışa neden olduğu gözlemlendi.

Kaynak: İmece Gazetesi