Seren SABUNCU

Günlerdir Mersin gündemi başta olmak üzere ulusal gündemde, mecliste konuşulan Akkuyu Nükleer’deki menenjit salgınıyla ilgili 2 işçinin hayatının kaybetmesinin haricinde hiçbir açıklama gelmedi. Silifke Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıkları söylenen işçilerin de sağlık durumu hakkında bilgi paylaşılmazken TİP üyeleri Silifke Devlet Hastanesi önünden yetkililere seslenerek şunları söyledi;

“Bu hastanede kaç işçi menenjit virüsüyle mücadele ediyor, kaç işçiyi tıp fakültesine sevk ettiniz, kaç işçinin kanı ellerinize bulaştı tek tek ortaya çıkacak. Türkiye İşçi Partisi Mersin İl Örgütü üyeleri Silifke Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Menenjit salgını nedeniyle iki işçi hayatını kaybederken diğer işçilerinin sağlık durumu bilinmiyor. Akkuyu Nükleer Santrali’nde de bu salgının ne kadar sirayet ettiği de bilinmezliğini koruyor. TİP üyeleri hastanenin önünden çağrıda bulunarak şu ifadelere yer verdi;

Bizler bugün burada yakanızdayız sözünün sadece bir söz olmadığını, tüm gücümüzle, kararlılığımızla burada olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyoruz. Akkuyu işçileri ölümle burun buruna iken susacağımızı, mücadelenin arkasını bırakacağımızı düşünenler bugün burada bir kez daha şahit olsun. İşçiler neredeyse, emek neredeyse biz oradayız. Türkiye İşçi Partisi oradadır.

Akkuyu NGS tarafından yapılan açıklama il sağlık müdürlüğü önünden sorduğumuz hesabın ardından geldi. Bu açıklama sorulan soruların cevabının olmadığı, gerçeklerin açıklanmadığı, adeta soranların, toplumun bilgi edinme hakkının hiçe sayıldığı geçiştirme açıklamasıdır.

Bizler o işçilerin canını sizlerin eline bırakmayacağız! Maske dahi verilmeyen işçilerin binlerce kişilik yemek kuyruklarında yağmur altında bekletildiğini biliyoruz. Tavanı çökmek üzere olan yatakhaneleri, işçileri üst üste yığarak yedirdiğiniz yemekleri biliyoruz. 1 senedir tek bir hijyen denetimi yapılmadığını, içişleri bakanlığının sahanın durumdan haberdar olmasına rağmen tek bir denetimde bulunmadığını biliyoruz. Su baskınlarıyla yüz yüze yaşayan işçilerin halini, elektrik panoların seller içinde yüzdüğünü biliyoruz. Sizler bunları saklamaya çalıştıkça bunların ardını bırakmayan, sizin yüzünüze vuran, halkı sizin karşınıza çıkaracak olan bizleriz!

Sayapark'ta 19 Mayıs Coşkusu Sayapark'ta 19 Mayıs Coşkusu

Bu hastanede kaç işçi menenjit virüsüyle mücadele ediyor, kaç işçiyi tıp fakültesine sevk ettiniz, kaç işçinin kanı ellerinize bulaştı tek tek ortaya çıkacak. Aylar önce yemekle zehirlediğiniz işçilerin hesabını da, virüs karşısında bir antibiyotik verip yolladığınız işçilerin de hesabını tek tek vereceksiniz. Sorulara cevap veremeyen sağlık bakanlığı, durumun boyutlarını gizleyen akkuyu ngs ve inşaat firmaları, çalışma bakanlığı ellerimiz yakanızda. Akkuyu işçileri yalnız ve çaresiz değildir. Sonuna kadar işçi neredeyse emekçi neredeyse oradayız. Hodri meydan”

Kaynak: İmece Gazetesi