Hollanda’da çocuklar göz sorunları yaşıyor. Uzmanlar, cep telefonu veya tablet kullanımından kaynaklanan göz sorunları olan çocuklarla giderek daha fazla meşgul oluyor. Özellikle miyopluk artan bir sorun. Ortoptistler hastanelerde artan bekleme listeleri konusunda endişeli.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Hollanda’da çocuklara erken yaşta (3 ve 5 yaşlarında) birkaç kez göz testi yapılıyor. Çocuk doktoru Vasanthi Iyer ve meslektaşları, “Görme yetileriyle ilgili şüpheler nedeniyle çocukları ortoptiste sevk etmek zorunda kalıyoruz ve hastanelerin yoğunluktan dolayı artık sevklerimizi her zaman karşılamadığını görüyoruz. Sonuç olarak bekleme listeleri gittikçe uzuyor ve çocuklarda giderek artan göreme sonuçlarında son derece endişeliyiz” diyor.

Ortoptist Linda den Hartog-Hootsen, "Özellikle 6 ila 9 yaş arasındaki çocukların görme sorunları ile gelen başvuruların sayısında artış görüyoruz" diyerek çocuk doktorları ile aynı görüşü paylaşıyor.

SORUNLARIN KAYNAĞI EKRAN

Uzmanlara göre, çocukların göz sorunları genellikle artan cep telefonu veya tablet kullanımından (ekran bağımlılığından) kaynaklanıyor. Hem ulusal hem de uluslararası araştırmalar incelendiğinde, korona dönemindeki sokağa çıkma yasaklarının çocukların ekran bağımlılığında artırıcı bir etkisi olduğunu gösteriyor. Çocuklar dışarıda oynamak yerine cep telefonunda veya tabletinde daha çok zaman geçiriyor.

TELEFONDA DEĞİL PARKLARDA OYNAMALILAR

Çocuk doktoru Iyer, “Korona döneminden sonra çocukların çoğu dışarıda oynamak yerine bütün gününü evde cep telefonunda veya tabletinde geçiriyor. Ebeveynlere, çocukları bütün gün cep telefonu ya da tabletle değil, dışarıda oynamalarına izin vermenin önemini anlatmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

OKULDA BAŞARISIZLIK

Ortoptist Den Hartog-Hootsen, “Çocuklar arasında artan miyopluk endişe verici hale geldi. Doğru tedavi için ne kadar uzun süre beklemek zorunda kalırsanız, çocukların okulda geri kalma riski de o kadar artıyor. Daha az iyi görüyorlar ya da daha erken baş ağrısı çekiyorlar. Bu da okul başarısını etkiliyor” diyerek 20-20-2 kuralının altını çiziyor.

Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi'nde Hastaların Yüzü Gülüyor Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi'nde Hastaların Yüzü Gülüyor

20-20-2 kuralı

Konunun uzmanlarına göre, yeterince çeşitlilik olduğu sürece çocukların arada bir film izlemesinde 20-20-2 kuralına sadık kalındığı takdirde bir sakınca yok. Bu kural şu anlama geliyor: 20 dakika yakın plan izledikten sonra, 20 saniye uzaktan izleme. Son 2 ise günde iki saatlik açık hava oyununu temsil ediyor.

Bu arada, miyopluk riski sadece film izleyicileri için değil, aynı zamanda kitap kurtları için de geçerlidir.

Kaynak: Haber Merkezi