Çiftçi İflasın Eşiğinde Çiftçi İflasın Eşiğinde

kadri Duman

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, düğünlerde kadın veya erkeğe takılan ziynet eşyalarının takıldığı kişiye ait olacağı yönünde karar verdi. Bu karar, toplumda geniş yankı buldu ve hukuk çevrelerinde tartışmaları beraberinde getirdi.

Mersin Eski Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, düğünlerde kadınlara takılan ziynetlerin kadına ait olduğunu, ancak kadın bu takıları başka amaçlar için kullandığında ve bunu kocası adına aldığını iddia ettiğinde, erkeğin bu durumu ispatlama zorunluluğu ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Yeşilboğaz, "Bu ispat meselesi gerçekten büyük bir sorun. Yasalarımızda boşluk yok, insanlarımızda boşluk var" ifadelerini kullandı.

Yeşilboğaz ayrıca, ispat sürecinin kadınlar lehine daha kolay olduğunu, çünkü düğün videoları ve fotoğraflarıyla takıların kime takıldığının kolaylıkla belirlenebileceğini söyledi. Erkeklerin ise bu durumu ispatlamasının daha zor olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, "Mesela kadın evi terk ederken altınları alıp gitmiş olabilir. Ama eşim benden altınları aldı beni evden attı deyip, altınları isteyebilir. Erkek bunu ispat edemez. Bu, hukuki bir sorun" şeklinde konuştu.

Yeşilboğaz, "Sonuçta, hangi yasayı yaparsanız yapın, insan unsuru ile karşılaşıyorsunuz. Evlenirken herkes iyi niyetle yaklaşırken, boşanma sürecinde taraflar birbirine karşı düşmanlaşıyor. Herkes karşı tarafa en çok zararı vermek istiyor. Bu da aile içi şiddete yol açabiliyor," diyerek, hukukun kişisel anlaşmazlıklar ve boşanma süreçlerinde yeterince etkili olamayabileceğini dile getirdi.

Kaynak: Kadri Duman