Nature dergisinde yayımlanana bir çalışmada, Alzheimer'ın temel nedeninin beyin hücrelerinde yağ birikmesi olabileceğini öne sürüldü.

ABD'deki çeşitli kurumlara bağlı nörologlar, kök hücre uzmanları ile moleküler biyologlardan oluşan ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup tarafından yürütülen bir araştırma ekibi, Alzheimer hastalığının temel nedeninin beyin hücrelerinde yağ birikmesi olabileceğine dair kanıtlar buldu.

Önceki araştırmalar Alzheimer hastalığının sinir hücreleri arasında büyüyen plaklarda biriken beta-amiloidden kaynaklandığını öne sürmüştü. Diğer çalışmalar da beyin hücrelerinde birikebilen tau adlı bir proteini işaret etmişti. Bu nedenle, hastalığı önleme, yavaşlatma veya durdurma yollarının geliştirilmesiyle ilgili çalışmaların çoğu, bu tür birikimleri azaltmaya veya ortadan kaldırmaya odaklanmış durumda. Ancak bu yeni çalışmayı yürüten araştırmacıların bulduğu gibi, hastalığın gelişiminin kökeninde başka bir şey olabilir.

“Böcekler Mikropların Taşıyıcısıdır” “Böcekler Mikropların Taşıyıcısıdır”

Alzheimer hastalığı ilk kez Alois Alzheimer tarafından tanımlandığında, Alzheimer plaklara ve tau birikimine ek olarak beyin hücrelerinde yağ damlacıklarının da biriktiğini fark etmişti. O zamandan beri, bunların hastalığın nedeni olup olmadığını belirlemek için çok az çaba sarf edildi.

Kaynak: Haber Merkezi