Tuğçe Dokumacı

Anoreksiya nervoza, bireylerde aşırı kilo kaybına ve anormal derecede düşük vücut ağırlığına yol açan ciddi bir yeme bozukluğudur. Bireyler, kilo alma korkusu, vücut imajıyla ilgili yoğun endişeler ve gerçekçi olmayan bir vücut algısı nedeniyle yemek yemeyi sınırlama, aşırı egzersiz yapma gibi davranışlar sergileyebilir. Anoreksiya, kişinin sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir durumdur ve organ hasarlarına veya ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Anoreksiya nervoza, bireylerin hayatını tehdit edebilen ciddi bir yeme bozukluğudur. Bu hastalık, fiziksel, duygusal ve davranışsal birçok belirtiyle kendini göstermektedir.

Mersin’de Mabel Matiz Konseri Gençlik ve Spor Bayramı’na Renk Katacak! Mersin’de Mabel Matiz Konseri Gençlik ve Spor Bayramı’na Renk Katacak!

Fiziksel Belirtiler: Hastalarda en göze çarpan belirti aşırı kilo kaybıdır. Anormal ve hızlı kilo kaybı, sürekli yorgunluk, baş dönmesi ve bayılma, soğuğa karşı aşırı hassasiyet gibi semptomlarla birlikte, kuru ve lekeli cilt, vücutta ince tüylerin (lanugo) çıkması gibi cilt değişiklikleri görülebilir.

Davranışsal Belirtiler: Anoreksiya hastaları, az miktarda yemek yeme veya belirli yiyecekleri şiddetle reddetme gibi yeme alışkanlıklarında ciddi değişiklikler gösterir. Aşırı egzersiz yapma, yemek yeme sırasında belirli ritüeller uygulama ve yiyeceklerin kalori miktarını obsesif bir şekilde kontrol etme davranışları da hastalığın tipik göstergelerindendir.

Duygusal Belirtiler: Vücut imajı bozukluğu, sürekli olarak kendi bedenini gerçekçi olmayan bir şekilde algılama ve aynada kendini sürekli kontrol etme ile karakterize edilir. Hastalar genellikle sosyal izolasyona çekilir ve düşük özgüven, mutsuzluk, umutsuzluk veya depresyon gibi duygusal durumlar yaşar.

Bu belirtilerden herhangi biri gözlemlendiğinde, anoreksiya olasılığından şüphelenilmeli ve derhal sağlık profesyonellerine başvurulmalıdır. Erken teşhis ve doğru müdahale, hastalığın kontrol altına alınmasında ve daha sağlıklı bir iyileşme sürecinde büyük önem taşır.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı