Dünya Bankası bir rapor yayınlayarak Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin tahminlerde bulundu.
Yayımlanan raporda, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgedeki yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler üzerinde baskı yaratması nedeniyle Avrupa ve Orta Asya'da bu yıl ekonomik yavaşlama beklendiği aktarıldı.

TÜRKİYE İÇİN MAYIS AYI İŞARET EDİLDİ

Türkiye ekonomisine ilişin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisinin bu yıl 3 ve gelecek yıl yüzde 3.6 büyümesinin beklendiği belirtildi.

TÜİK, Turizm İstatistiklerinde Revizyon Yaptı TÜİK, Turizm İstatistiklerinde Revizyon Yaptı

Dünya Bankası, ocaktaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.1 ve gelecek yıl yüzde 3.9 büyüyeceğini tahmin etmişti.

Raporda, makroekonomik konsolidasyon çabalarının yurt içi talebi kısıtlamasının beklendiği aktarıldı.
Bankanın raporunda, "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Görünümün mevcut politika duruşunun devamına bağlı olduğu belirtilen raporda, görünüme yönelik risklerin dengeli olduğu kaydedildi.

AVRUPA İÇİN UYARI

Görünüme yönelik 'ters rüzgarların' çok olduğuna dikkati çekilen raporda, başta Euro Bölgesi olmak üzere önemli ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş toparlanma, kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin kötüleşmesinin bölge genelinde büyümeyi daha da olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Enflasyonun, Avrupa ve Orta Asya'nın yükselen piyasaları ile gelişmekte olan ekonomilerinde büyük ölçüde küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle beklenenden daha hızlı gerilediği belirtilen raporda, bölgedeki ortalama yıllık enflasyonun 2023 yılı başındaki yüzde 15 seviyesinden şubat ayı itibarıyla yüzde 4.2'ye indiği kaydedildi.

Kaynak: İMECE GAZETESİ