"Hareketsiz Yaşam, Baş Dönmesini Tetikliyor" "Hareketsiz Yaşam, Baş Dönmesini Tetikliyor"

Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Yiğit, cilt hastalıklarının güneşten yayılan zararlı UV ışınları nedeniyle meydana geldiğini belirterek vatandaşları güneşe karşı dikkatli olunup tedbir alınması konusunda uyardı.

TGRT’de yer alan habere göre, özellikle bahar aylarında görülme sıklığı artan cilt hastalıkları hakkında bilgiler veren Yiğit, bu sorunların en başında ise güneş alerjisi ve kurdeşenin yer aldığını kaydetti.

İşte bahar ve yaz aylarında artan, önlem alınması gereken cilt hastalıkları:

Güneş alerjisi | Cildin güneşin zararlı ışınlarına gösterdiği bir reaksiyon olan güneş alerjisi, genellikle kaşıntılı kızarıklık, kabarıklık ve isilik şeklinde ortaya çıkıyor. Ancak şiddetli güneş alerjisi; kurdeşen, sulu kabarcıklar, şişlik şeklinde de kendini gösterebiliyor. Güneş alerjisine karşı alınacak ilk ve en önemli tedbir, etkin bir şekilde güneşten korunmak.

Kurdeşen (Ürtiker) | En çok bahar aylarında artan polenlerin sebep olduğu kurdeşen, deriden kabarık, basmakla solan, etrafı kızarık, sınırları belirgin ve kaşıntılı döküntüler ürtikerin belirtileri olarak öne çıkıyor. İleri durumlarda göz kapağı ve dudaklarda şişlikler meydana gelebiliyor, bunun sonucunda da acil müdahale edilmesi zorunlu bir hal alıyor.

Mantar enfeksiyonları | Bulaşıcı bir deri enfeksiyonu olan ve yaygın olarak görülen mantar, vücuda giren organizmaların yerleştiği bölgelerde sulu veya kuru deri, kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini belli ediyor. Kişisel temizliğe özen göstermek, hasta kişilerle temastan kaçınmak, sentetik olmayan ayakkabılar giyinmek ve kıyafet seçiminde pamuklu giysileri tercih etmek önem taşıyor.

Alerjik deri hastalıkları | Bahar aylarında atopik egzama, alerjik rinit ve astım hastalığı olan kişilerde alerjik cilt hastalıklarının gelişme ihtimali de fazlasıyla artıyor. Bu dönemde özellikle polenlerden, alerjiyi tetikleyen gıdalardan, ev tozu ve stresten mümkün olduğunca kaçınılmasının yanı sıra uzman bir hekimden de yardım alınması gerekiyor.

Güneş lekeleri | Baharın gelişiyle birlikte artan güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde deri döküntüleri, koyu lekeler ve güneş yanıkları görülebiliyor. Bunların yanı sıra ileriki yıllarda deride kötü huylu tümörler (kanser) dahi gelişebiliyor. Bu nedenle güneş ışınlarına maruz kalmamak ve güneş kremi kullanmak önem kazanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi