ABD'nin özel Ay aracı IM-1 Nova-C, son Apollo Ay görevinden 50 yıl sonra fırlatıldı. Şirketin Odysseus olarak adlandırılan Nova-C iniş aracı, NASA'nın Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden dün sabah saat 06:00 civarında havalandı. Fırlatma işlemi, iniş aracının itiş sisteminde kullanılan sıvı metanda tespit edilen ısınma problemi nedeniyle aslında çarşamba sabahı planlanmıştı, ancak bu sorun sebebiyle 24 saat ertelenmişti.

NASA'nın Ay'a astronot gönderme planları öncesinde Ay ortamı hakkında veri toplamak amacıyla tasarlanmış altı farklı yükü taşıyan NASA'ya ait bir misyon olarak kabul edilse de, özel sektöre ait bir misyon olarak kabul ediliyor. Planlara göre, Intuitive Machines şirketinin Nova-C aracı, ortalama bir haftalık uçuşun ardından 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu civarlarındaki Malapert A kraterine iniş yapacak.

EN SON 1972 YILINDA GİDİLMİŞTİ

Başarılı olması durumunda, bu uçuş, 1972'deki son Apollo mürettebatlı Ay görevinden bu yana bir ABD uzay aracı tarafından Ay yüzeyine gerçekleştirilecek ilk kontrollü iniş olacak. Aynı zamanda, NASA'nın Artemis ay programı kapsamında Ay yüzeyine yapılan ilk yolculuk olacak. Nova-C gibi küçük iniş araçları, Ay'ın yüzeyini, kaynaklarını ve potansiyel tehlikelerini yakından incelemeyi hedefleyen araçlar taşımayı planlıyor.

Odysseus, Ay'ın yüzeyiyle atmosfer etkileşimleri, radyasyon, hassas iniş teknolojileri ve navigasyon gibi konulara odaklanacak. Geçtiğimiz ay NASA, Artemis'in ilk mürettebatlı Ay inişi için belirlediği tarihi 2025'ten 2026'nın sonlarına ertelediğini duyururken, Çin'in hedefinin 2030 olduğu açıklandı.

Elon Musk'ın Bir İnsana Taktığı Beyin Çipi Bozuldu Elon Musk'ın Bir İnsana Taktığı Beyin Çipi Bozuldu

ABD İSTİHBARATI: RUSYA UZAYA NÜKLEER SİLAH GÖNDERECEK

ABD, Rusya'nın uzaya uydusavar nükleer silah yerleştireceği iddiasını dile getirdi. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, Biden yönetimine, Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirme planlarını içerdiği bildirilen ve "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" olarak adlandırdığı bilgilerin gizliliğini kaldırması çağrısında bulundu. Turner'ın bahsettiği güvenlik tehdidinin, Rusya'nın uzaya nükleer bir uydusavar nükleer silahı yerleştirme planı olduğu belirtildi, ancak kaynaklar açıklanmadı.

New York Times, Rusya'nın iddia edilen bu kabiliyetinin henüz gelişme aşamasında olduğunu ve acil bir tehdit oluşturmadığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Beyaz Saray'ın yalan haberlerle Kongre'yi Rusya ile mücadele için mali yardım sunulmasını öngören yasa tasarısını gündeme getirmeye çalıştığının açık olduğunu belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi