Mersin Üniversitesi Öğrencisi Deniz Yakın, 8. Uluslararası Leonid Kogan Yarışması'nda 3.'lük Ödülü Kazandı Mersin Üniversitesi Öğrencisi Deniz Yakın, 8. Uluslararası Leonid Kogan Yarışması'nda 3.'lük Ödülü Kazandı

Ahmet Sütcü

1945 yılında Brezilya ve Çin delegelerinin önerisiyle başlayan süreç, 1948'de DSÖ'nün kuruluş anayasasının yürürlüğe girmesiyle somutlaştı. 61 ülkenin temsilcisi tarafından imzalanan anayasa, 26 ülkenin resmi onayı sonrasında 7 Nisan 1948'de yürürlüğe girdi ve bu tarih, DSÖ'nün kuruluş yıldönümü olarak kabul edilerek her yıl kutlanmaya başlandı.

Dünya Sağlık Günü'nün amacı, sağlık hizmetlerine erişim, sağlıklı yaşam biçimlerini benimseme ve sağlıkla ilgili risklerden kaçınma konularında toplumsal farkındalığı artırmaktır. Bu özel gün, özellikle genç nesillerin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan sağlıklı olmalarının önemini vurgular ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yapılan çalışmaları destekler.

Dünya Sağlık Günü'nde seçilen yıllık temalar, DSÖ ve diğer sağlık kuruluşları tarafından belirlenen, küresel sağlık sorunlarına dikkat çekmeyi ve bu sorunlarla mücadele etmeyi amaçlar. Bu gün ve takip eden hafta boyunca, dünya genelinde bilinçlendirme çalışmaları, eğitim programları ve sağlık kampanyaları yürütülür. Etkinliklerin amacı, insanları sağlık konusunda bilgilendirmek ve sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini teşvik etmektir.

Dünya Sağlık Günü, sağlık bir insan hakkıdır ilkesini ön plana çıkarır. 1948 yılında kabul edilen DSÖ Anayasası'na dayanarak, her bireyin evrensel sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olduğunu vurgular. Bu özel gün kapsamında düzenlenen etkinliklerle, tüm dünya vatandaşlarının sağlık hizmetlerine erişimine dikkat çekilir ve sağlık hizmetlerinin önemi vurgulanır.

Kaynak: Ahmet Sütcü